23948sdkhjf

Stålföretag expanderar inom medicinteknik: "Stor potential"

"Vår strategi är fokuserad på lönsam tillväxt" säger Göran Björkman, vd för Alleima, om det tyska nyförvärvet.

Svenska Alleima, främst inriktat på tillverkning av rostfritt stål och värmningssystem till industrier, vill nu stärka sin position inom medicinteknik. I ett pressmeddelande meddelar bolaget att man köpt tyska Endosmart, ett företag som använder minnesmetallen nitinol för tillverkning av medicinska produkter, för en okänd summa.

Endosmart tillverkar bland annat instrument för njurstensbehandling, kirurgi och tumörmarkörer för bröstcancer. Produkterna används inom urologi, onkologi, kardiologi – samt ortopediska och vaskulära områden.

Göran Björkman, vd och koncernchef för Alleima, uppger att bolaget ser fram emot att expandera sin marknad.

– Vår strategi är fokuserad på lönsam tillväxt och vi ser en stor potential inom medicinteknikbranschen, som kännetecknas av hög tillväxt och stabila resultat. Förvärvet av Endosmart utökar vår kapacitet ytterligare, säger Göran Björkman i pressmeddelandet.

Alleima, tidigare Sandvik Materials Technology, noterades som självständigt bolag på Stockholmsbörsen i somras efter separationen från Sandvik AB.

Bolaget består idag av tre avdelningar där Endosmart kommer att tillhöra avdelningen Kanthal, som i dag bland annat levererar ultratunn tråd av rostfritt stål för medicinska och elektroniska produkter.

Endosmart, som har sitt huvudkontor med 90 anställda i tyska Karlsruhe, hade det senaste året intäkter på cirka 105 miljoner kronor. Alleimakoncernen hade en omsättning på 13,8 miljarder 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079