Snuvan var dödlig covid – Thomas vaknade upp efter fem veckor i respirator
Våren 2020 befann sig Thomas Wilander på en bra plats i livet. Två små grabbar hemma i lägenheten i Sundbyberg, lyckligt gift, och framgångsrik på jobbet. När han då åkte på en ordentlig snuva var det först ingenting som oroade honom nämnvärt. Men det här var ingen vanlig förkylning.
En vecka senare hade tillståndet försämrats rejält, och han beskriver själv att det var som att hans hjärna ”kopplades bort”.
I det läget bestämde hans fru att det var dags att åka in. Hon körde honom till akuten på Danderyds sjukhus, där människor i ”Michelinkläder” och gasmask tog emot.
– Jag minns att jag vände mig och sa ”du, vi hörs i kväll”. Det kunde ha blivit det sista samtalet jag hade med henne. Men där och då trodde jag fortfarande att jag skulle in och få någon medicin, och åka hem sedan.
Han möttes av två läkare som tog syresättningen: 55 procent.
– Jag fick senare höra från en av läkarna att hon inte trodde att jag skulle överleva. Att jag hade någon timme kvar.
Vårdpersonalen sövde ner Thomas. För några timmar var det tänkt, eller möjligen ett dygn. Men det blev betydligt längre än så. I perioder var hans tillstånd mycket kritiskt.
– Tre gånger ringde de hem till min fru och sa att jag var på väg att dö. Och hon fick samla sönerna, då sex och åtta år, på en matta i sovrummet för att försöka berätta att pappa kommer att gå bort. Det var fruktansvärt. Samtidigt vill jag säga att samhället tog väldigt väl hand om familjen, skolan ställde upp, min frus arbetsgivare likaså, säger Thomas.
När han till slut väcktes upp hade det gått 36 dygn, och han hade förlorat all tidsuppfattning. Dessutom mådde han pyton. Muskulaturen hade förtvinat snabbt, han led av förmaksflimmer, en lunga hade dragit ihop sig, njurar och lever krånglade. Det tog ytterligare 15 dygn innan han kunde lämna IVA, och det skulle dröja ett drygt år till innan han frisk var nog att börja jobba igen.
Thomas Wilander berättar sin historia i boken 36 dygn i dödens väntrum, som han skrivit tillsammans med författaren Marcus Birro. Den bygger delvis på de ”dagböcker” som personalen på Danderyds sjukhus skrev till Thomas under hans långa tid i respirator.
– Boken är en hyllning till svensk sjukvård. Inte bara akutsjukvård, utan även rehab och primärvården som jag mötte när jag kom hem.
Thomas Wilander är en av föreläsarna under Fokus Hjälpmedel Örebro den 26-27 oktober, där Medtech Magazine är medarrangör.
Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.