23948sdkhjf

De utvecklar ett plåster mot munsår

Medtechbolaget Mucocort går vidare i utvecklingen av ett absorberande plåster som ska dämpa smärtan av munsår. Ett avtal har nu skrivits med Aurena Laboratories om produktion av plåstret.

Munsår, eller aftös stomatit, drabbar de flesta vid ett eller annat tillfälle med smärta och svårigheter att äta eller prata som vanliga konsekvenser.

Effektiv behandling saknas idag, men Mucocort har utvecklat ett självabsorberande plåster som i första hand ska ta bort smärtan.

Plåstret ger framför allt en momentan smärtlindring. Den effektiva smärtlindringen tror vi bland annat kommer att drastiskt minska den kortisonbehandling som idag används för att lindra patienternas besvär, säger Jean Lycke, affärsutvecklare och vd på bolaget, i ett pressmeddelande.

Plåstret placeras över såret, där det sitter fast i tre till fyra timmar för att suga upp den cocktail av vävnadsvätska, virus och bakterier som finns i såret. Enligt Mucocort absorberar plåstret upp till 20–25 gånger sin egen vikt.

Därefter omvandlas det till en gel som sedan lossnar och kan sväljas ner. Plåstret är biologiskt nedbrytbart och uppges försvinna helt inom fyra till fem timmar.

Mucocort är ett virtuellt bolag där ägarkretsen jobbar pro bono. De har inget fast labb eller kontor, utan hyr in sig vid behov. Grundarna kommer från Göteborg men får affärsstöd av Umeå Biotech Incubator.

För närvarande förbereder de en ansökan till Läkemedelsverket om att få tillstånd till en klinisk prövning, som vid ett klartecken kan inledas i början av 2023.

Mucocort har nu tecknat avtal med Aurena Laboratories, ett familjägt företag från Karlstad, om ett samarbete kring utveckling, produktion, marknadsföring och försäljning av plåstret. Överenskommelsen innebär även att Aurena går in som delägare i Mucocort.

– Mucocort är ett sällsynt spännande innovationsbolag och jag tror att vi tillsammans kan göra Mucocorts innovationer väldigt framgångsrika, säger Magnus Hedman, som äger och driver Aurena, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Hänger säkerheten med i samma takt som digitaliseringen?
Världens största civila sjukhusfartyg på plats i Senegal – en operation utförd
Hon blir ny innovationschef på Fluicell
Här är akademikeryrkena i branschen med bäst jobbchanser
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.094