23948sdkhjf

Bioservo lanserar hjälpmedel för personer med nedsatt handfunktion

Hjälpmedel i form av en handske ska möjliggöra dagliga aktiviteter för personer med nedsatt handfunktion.

Preliminära resultat från den senaste studien visar att personer som levt med nedsatt handfunktion i genomsnitt 10 år, redan efter sex veckors användande av Carbonhand i genomsnitt förbättrar sin egen greppstyrka med 27%. För personer med nedsatt handfunktion innebär detta en enorm frihetskänsla. Att kunna genomföra vardagliga saker som att dricka kaffe, äta mat själv och leka med barnen innebär en kraftigt förbättrad livskvalitet och självständighet, säger Petter Bäckgren, vd för Bioservo i ett pressmeddelande.

I en pågående studie används handsken i hemmet i sex veckor av personer med nedsatt handfunktion. Tidiga resultat från studien av de första 13 deltagarna tyder på att handsken uppskattas i det vardagliga livet och att gripförmågan utan handsken förbättrades även efter användning, enligt preliminära resultat som publicerats på hemsidan av University of Twente, i Nederländerna.

Carbonhand består av en enhet som bärs på ryggen, runt midjan eller i en väska – och en handske försedd med artificiella senor och trycksensorer i fingrarna och handflatan. Sensorerna ska känna av när användaren av handsken är i behov av support. Sensorerna och senorna tillför då den kraft som behövs. Carbonhand är kopplad till en mobilapp, och hur mycket kraft handsken ska ge användaren vid olika moment programmeras in i appen. Det ska göra att lagom mängd kraft används. I appen kan man ha olika profiler, som används vid olika aktiviteter. Effekten i handsken uppgår till upp till 20 Newton i varje finger.

Handsken, som har funnits i en äldre version, används av personer som drabbats av stroke, plexusskada, perifer nervskada, ryggmärgsskada, traumatisk handskada eller har MS och kan förskrivas av arbetsterapeuter eller fysioterapeuter, enligt företaget. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078