23948sdkhjf

Studie: Regelbunden träning efter stroke viktigt för återhämtningen

En ny studie pekar på att regelbunden träning fyra timmar per vecka leder till snabbare återhämtning hos patienter som haft en stroke. 

Studien som utfördes av forskare vid Göteborgs universitet bygger på data från närmare 1500 strokepatienter på 35 sjukhus i Sverige. De som deltog i studien grupperades in i olika grupper baserat på sina fysiska aktivitetsmönster. 

Resultaten pekar på att de strokepatienter som tränade fyra timmar i veckan uppnådde en bättre återhämtning efter sex månader än gruppen som tränade mindre. Och att män i högre utsträckning än kvinnor upprätthöll en aktiv livsstil efter stroke och återhämtade sig därmed bättre. 

– Att vara fysiskt aktiv är mycket viktigt, särskilt efter en stroke. Det är ett budskap som både sjukvårdspersonal, de drabbade och deras nära bör känna till. Kvinnor och personer med nedsatt kognition tycks bli mindre aktiva efter stroke. Studieresultaten tyder på att dessa grupper behöver mer stöttning för att komma igång med fysisk aktivitet, säger Dongni Buvarp försteförfattare för studien i ett pressmeddelande.

Dongniv Buvarp som forskar inom klinisk neurovetenskap på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet framhåller vikten av träning efter stroke.

– Fysisk aktivitet förbättrar kroppens återhämtning på cellnivå, ökar muskelstyrka och välbefinnande samt minskar risken för fall, depression och hjärt-kärlsjukdom. Oavsett strokens svårighetsgrad kan de drabbade få fördelar genom att öka sin träning, säger Dongni Buvarp. 

Forskarna påpekar att en svaghet med studien är att hur aktiva strokepatienterna varit innan insjuknandet inte har kunnat studeras i en större utsträckning.

Studien publicerades i JAMA Network Open

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.379