23948sdkhjf

Ta hem produktionen, samarbeten och att lyckas trots pandemin – det kan du läsa om i sommar

Sommaren är här och med den kanske en stund över för läsning i hängmattan, flygsätet eller i solstolen. Här tipsar vi om några av de texter som Medtech Magazine har publicerat under året.

Arjos vd: ”Organisationen har vävts samman av pandemin”

Som för de flesta företag blev pandemin en utmaning även för det skånska medicinteknikföretaget Arjo. Behovet av bland annat sjukhussängar gjorde att bolaget tillfälligt kunde ställa om och klara försäljningsmålen. Möt Arjos vd och koncernchef Joacim Lindoff i en stor intervju.

Hans system ska visa luftkvaliteten i realtid

Luftkvaliteten kan vara av stor vikt i labb- och vårdmiljöer, och även vid känslig läkemedelstillverkning. Anders Hedström, ledande expert inom luftrening, berättar för Medtech Magazine om ett system som i realtid ska visa hur många partiklar, och av vilken sort, som finns i luften.

Life science-vd:n: "Det behövs modiga politiska initiativ"

Samarbeten både inom branschen och med andra branscher är framgångsreceptet för medtech-företagen i västra Sverige. Det säger Sahlgrenska Science Parks vd Charlotta Gummeson i en intervju, men efterlyser samtidigt fler politiska initiativ för att företag ska välja att stanna i Sverige.

De utvärderar medicinteknik på patientens villkor

Ofta höjs röster för att medicinteknik bör utvärderas likadant som läkemedel för att det ska stå klart att de ger bevisad klinisk nytta. Men hur bevisar man den medicinska nyttan av en rullstol? För den som använder rullstolen är den central i nästan varje aspekt av livet, men någon medicinsk effekt är svår att bevisa. Läs om Ingela Björholt och sonen Carl Björholt som driver ett företag med ett verktyg för att mäta hur patienter upplever medicinteknik.

Addlifes vd Kristina Willgård: "Det har blivit en otroligt fin resa"

På drygt fem år har Addlife förvärvat ett 30-tal företag inom medicinteknik och life science – och bolaget fortsätter att växa. "Vi letar ständigt efter fina bolag att addera till vår verksamhet. Det är en del av vår affärsmodell", säger koncernens vd Kristina Willgård i en intervju.

E-hälsoregionen Kalmar

Under det senaste decenniet har digitalisering och e-hälsolösningar skapat nya möjligheter för medicintekniska företag. I Kalmar län har regionen skapat en e-hälsoarena med visionen att länet ska bli ett internationellt centrum för e-hälsans utveckling. Läs vårt reportage från e-hälsoregionen Kalmar.

Luxbright tar hem sin produktion från Kina

Enligt Svenskt Näringsliv väljer allt fler svenska företag att ta hem sin produktion. Medtech Magazine har pratat med Mats Alm, vd för företaget Luxbright som har haft produktion i Kina, men den 1 juli öppnar dörrarna till nya lokaler i Göteborg.

Nya diagnostikregelverket IVDR – så tycker branschen

Sedan den 26 maj tillämpas den nya EU-förordningen IVDR för in vitro-diagnostik. Branschorganisationer och företag ser fördelar med den nya förordningen, som högre kvalitet och större fokus på patientsäkerhet, men varnar samtidigt för att den medför hinder för nya produkter, innovativa idéer och små bolag i en artikel i Medtech Magazine

Nya substanser för tidig upptäckt av prostatacancer

När prostatacancer börjar sprida sig utanför prostatakörteln är metastaserna så små att de inte syns ens med magnetkamera eller datortomografi. Men nya substanser, utvecklade av Anna Orlovas forskargrupp vid Uppsala universitet, kan öppna för tidigare upptäckt – och därmed rätt behandling. Läs artikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094