23948sdkhjf

Paolo Macchiarini fälls – men slipper fängelse

Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini döms av Solna tingsrätt till villkorlig dom för ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Men han frias från anklagelserna om grov misshandel, och slipper fängelse.

Åtalet mot den idag 63-årige Macchiarini gäller de operationer han utförde på tre patienter under åren 2011-2012, då han var anställd vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Vid ingreppen tog han bort patienternas luftstrupar och ersatte dem med syntetiska luftstrupar. Enligt åtalet skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet", och tillfogade patienterna "svåra kroppsskador, vilka lett till ett långvarigt och svårt lidande".

Åklagarna i målet hade åtalat honom för grov misshandel i tre fall, och yrkat på minst fem års fängelse.

I andra hand yrkades att gärningarna skulle bedömas som vållande till kroppsskada, grovt brott. Domstolen väljer dock att endast fälla Macchiarini för det brottet i ett av fallen.

Enligt domstolen stod inte operationerna i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, men var ändå försvarliga i de två första fallen, med tanke på patienternas tillstånd. Macchiarini anses i de fallen ha handlat i nöd i straffsrättslig mening.

Vid tidpunkten för den tredje operationen borde han dock, enligt domstolen, ha avstått från ingreppet med tanke på erfarenheterna från de två första fallen.

Rätten menar att Paolo Macchiarini insåg riskerna med det ingrepp som han fälls för.  Däremot tyder ingenting på att han skulle vara likgiltig för lidandet det skulle komma att innebära för patienten. Därför döms han inte för misshandel, som är ett uppsåtligt brott, utan för vållande till kroppsskada som är ett oaktsamhetsbrott.

Med tanke på omständigheterna bedöms dock brottet som grovt.

Enligt domstolen har inte åklagaren kunnat kunna bevisa att ingreppen utgjorde
forskning. Det grundas bland annat på att det inte fanns något beslut om transplantation när patienterna kom till Sverige. Det beslutet fattades först när inget annat behandlingsalternativ bedömdes vara möjligt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
S-profil från Kalmar tar över ordförandeskapet i SKR
Ny plattform för utvärdering av AI-system för bröstcancerscreening
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
”Lågkonjunkturen sätter press på nationella sjukvårdsbudgetar”
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.078