23948sdkhjf

Pilloxas patientapp i studie om typ 1-diabetes och Addisons sjukdom

Digital health-företaget Pilloxa har ingått samarbetsavtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset där företagets digitala patientsupport ska vara del i en studie av patienter med typ 1-diabetes och Addinsons sjukdom.

Studien utförs av forskare vid Department of Endocrinology-Diabetes-Metabolism vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition vid Institute of Medicine på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och syftar till att öka förståelsen för interaktionen mellan insulinbehandling och intag av kortison och mat.

– Diabetespatienter som samtidigt behandlas med kortison kämpar i sin vardag för att balansera doserna av insulin och kortison för att därmed undvika nödsituationer såsom hypoglykemi och binjurekris. Vår utmaning som vårdgivare är att förse dem med effektiva verktyg för att minimera dessa risker. Och det är syftet med vår kommande studie, som inte skulle kunna genomföras utan användning av de moderna, digitala verktyg som så generöst tillhandahålls från Pilloxa, säger Dimitrios Chantzichristos, överläkare i endokrinologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och delaktig i studien, i ett pressmeddelande.

Med studien vill forskare förbättra insulinbehandlingen genom att identifiera perioder med ökad risk för hypo- eller hyperglykemi under dagen och förbättra kortisonbehandlingen genom att jämföra två tillgängliga hydrokortisontablettpreparat gällande metaboliska och icke-metaboliska svar hos patienter som kombinerar behandling med med insulin och kortison.

Forskarna ska studera hur glukoskoncentrationen varierar hos en väldefinierad patientgrupp med insulin- och kortisonbehandling och insamling av realtidsinformation vad gäller administrering av insulin, kortison och intag av mat kommer att ske med hjälp av en patientapp och kontinuerlig mätning av glukoskoncentration.

Och det är Pilloxas ditiala mjukvara, i form av en patientapp, och pillbox som kommer att användas.

– Att samla in data inklusive patientens egen rapportering i realtid är avgörande för att uppnå målsättningen att kunna fastställa rekommendationer om hur man i framtiden behandlar patienter som tar både insulin och kortison på bästa sätt, säger Helena Rönnqvist, vd för Pilloxa i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Vi är stolta över att bidra till fortsatt forskning inom detta område och att stödja patienter med både typ 1-diabetes och Addisons sjukdom. Att hantera daglig medicinering och samtliga aktiviteter som att äta, träna, arbeta och stress är ingen lätt uppgift och är komplext att dokumentera på ett noggrant sätt. Vi hoppas kunna göra det enklare genom att tillhandahålla de nödvändiga data som behövs för att utveckla patientens behandlingsresa på ett sätt som sömlöst passar in i deras rutiner.

Studien har planerad startdatum i september 2022, och rapportering av resultat ska ske i slutet av 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.548