23948sdkhjf

Debattörer: Specialiserad rehab får inte nedprioriteras

Omställningen till nära vård får inte leda till att patienter med kroniska sjukdomar och behov av specialiserad rehabilitering nedprioriteras. Det menar företrädare för Sveriges arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Reumatikerförbundet och Svensk reumatologisk förening i en gemensam debattartikel.

Redan i dag råder brist på specialistutbildade arbetsterapeuter och fysioterapeuter i hälso- och sjukvården. Omställningen till god och nära vård kommer att göra bristen bli ännu mer kännbar, eftersom primärvårdens uppdrag för prevention och rehabilitering utökas, menar de fyra företrädarna i en artikel på den politiskt oberoende nyhetsportalen Altinget.

"Inte sällan lyfts omställningen till nära vård som en lösning på de kompetensförsörjningsproblem vi har i dag. Ett dilemma uppstår dock när kompetensen behövs på flera ställen samtidigt och det finns ett underskott på personal. Specialiserad rehabiliteringspersonal behövs inom såväl specialistvården som inom primärvården både nu och i framtiden. En ekvation som ibland känns orimlig", skriver de.

Artikelförfattarna efterlyser en skarpare nationell styrning, ett förtydligande av vad specialiserad rehabilitering innebär och en nationell reglering av specialistutbildningen för både arbetsterapeuter och fysioterapeuter.

"Vi vet att omställningen till en mer nära vård kommer att öka behovet av både fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Men det kommer att bli en stor utmaning för regioner och kommuner att tillgodose behoven då det redan i dag saknas arbetskraft", skriver de och framhåller behovet av åtgärder för att stärka kompetensförsörjningen inom primärvården.

Undertecknare av debattartikeln är Sveriges Arbetsterapeuters förbundsordförande Ida Kåhlin, Fysioterapeuternas förbundsordförande Cecilia Winberg, Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson och ordföranden för Svensk reumatologisk förening, Cecilia Carlens.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya digitaliseringsexpert: "Det behövs en starkare nationell samordning"
Robotkatter, armsupport och sittlösningar – rapport från mässgolvet på Fokus Hjälpmedel
Studie: Lägre träningsdos gav lika bra resultat för knäledsartros
Framsteg och utmaningar väntas
Fokus Hjälpmedel i Göteborg har öppnat
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.375