23948sdkhjf

De får årets Eldsjälspris

Nätverket mot gynekologisk cancers Eldsjälspris 2022 går till överläkaren Josefin Fernebro vid Karolinska universitetssjukhuset. Även Anna Maria Boëthius, vid Kvinnokliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus och Fredrik Wallin, vid Norrlands universitetssjukhus får årets pris.

Josefin Fernebro är biträdande överläkare vid mottagningen för gynekologisk cancer på Karolinska universitetssjukhuset.

– Genom vårt Eldsjälspris vill vi lyfta fram och hylla fantastiska människor som outröttligt jobbar på med att sprida kunskap om gynekologisk cancer – människor som finns där som stöd för patienter och deras närstående när det är tufft, som engagerar sig för att förbättra cancervården och bidrar till att forskningen går framåt. De är alla sanna eldsjälar, och betyder otroligt mycket för så många kvinnor och deras närstående, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer i ett pressmeddelande.

Priset, som delades ut på Gyncancerdagen i lördags den 2 april, ges till eldsjälar inom vården som gjort skillnad för cancerdrabbade. Nätverket består av patienter, anhöriga och engagerade som vill öka kunskapen om gynekologisk cancer. De anlitar varje månad experter inom onkologi och gynekologisk cancer för att svara på frågor från bland andra cancerdrabbade. Priset utses av nätverkets styrelse. 

Juryns motivering:

”Patienter som träffar Josefin upplever sig som en ’jämbördig part’ även om det handlar om olika kunskaper; patienten om sig, sitt liv, sin kropp; och Josefin om allt i sin yrkesroll. Hon tar sig tid, lyssnar och diskuterar. Josefin är en öppen och trygg läkare som utöver det upplevs som en varm och bra person som man är tacksam att ha vid sin sida under den ofrivilliga resa som en gynekologisk cancersjukdom innebär. Förutom att Josefin är en fantastisk läkare delar hon gärna med sig av sin kunskap både på Gyncancerdagar och i webbinarier. Josefin tar sig alltid tid till åhörarnas funderingar och förklarar på ett sätt som alla förstår. Vi önskar att alla fick träffa läkare som Josefin.”

Utöver Josefin Fernebro fick även Anna Maria Boëthius och Fredrik Wallin nätverkets Eldsjälspris 2022. 

Pristagare 2022:

Region Stockholm – Josefin Fernebro, biträdande överläkare vid mottagningen för gynekologisk cancer, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Region Västra Götaland – Anna Maria Boëthius, överläkare på Kvinnokliniken, Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås

Juryns motivering: Anna-Maria står för trygghet och stabilitet för patienter med gyncancerdiagnoser som inte har tillgång till de onkologer som fattar beslut om patientens behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Anna-Maria är engagerad och har stor erfarenhet inom gyncancerområdet. Hon upplevs alltid vänlig och tar sig tid till de frågor patienterna har. Det hon inte kan svara på själv är hon snabb på att ta reda på och återkopplar alltid till patienten. Den omsorg hon ger patienterna känns genuin och äkta vilket är otroligt värdefullt för patienten. Anna-Maria är en riktig eldsjäl som brinner för att patienter i Borås ska få den bästa vården.”

Region Västerbotten – Fredrik Wallin, specialistsjuksköterska onkologi, processledare Palliativ vård, koordinator Palliativ kunskapscentrum norr och vårdprogramshandläggare Regional cancercentrum norr, Norrlands universitetssjukhus, Umeå 

Juryns motivering:Den palliativa vården är inte jämlik i Sverige och alla patienter får inte palliativ vård som täcker deras behov. En som kämpar hårt för att vi alla ska få leva, inte bara överleva, tills vi dör är Fredrik Wallin. Man förstår hur viktig palliativ vård är när man hör Fredrik säga den självklara sanningen: Vi kan aldrig göra om att dö. Fredrik brinner för att dela med sig av all den kunskap han besitter till vårdpersonal, patienter, närstående och allmänhet på sätt som alla kan ta till sig. Kunskap både om vården i sig, och kring vad som behöver ske för att alla ska få tillgång till en jämlik palliativ vård. En eldsjäl som också ställt upp under ledig tid och stöttat oss, i Nätverket mot gynekologisk cancer, i vårt arbete kring palliation.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125