23948sdkhjf

Elekta vinner upphandling – ska leverera utrustning till Ukraina

Svenska medtech-bolaget Elekta har vunnit en offentlig upphandling gällande utrustning för strålbehandling till Ukraina.

Utrustningen som det rör sig om är Elektas linjäraccelerator Harmony. Redan vid krigets start fanns åtta linjäracceleratorer från företaget vid sjukhus i Ukraina men kort efter invasionen fick hälften materiella skador. Företaget satte in stöd i grannländer som Polen, Rumänien och Moldavien dit flera ukrainare flydde.

Genom ett samarbete med Ukrainas hälso- och sjukvårdsministerium ska nu fler sjukhus få tillgång till utrustningen. I över hälften av Ukrainas län och på det nationella cancerinstitutet i huvudstaden Kiev ska Harmony-systemen placeras. Utrustningen förväntas att tas i bruk nästa år.

– De kompletterande Harmony linjäracceleratorer som Elekta nu kan bidra med kommer att ge en bättre tillgång till strålbehandling för de nästan en miljon ukrainare som lever med cancer. Samtidigt jobbar vi vidare på att hitta konkreta sätt att erbjuda hopp för Ukrainas befolkning och bästa möjliga cancervård, säger Ardie Ermers, Elektas Executive Vice President i Europa, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078