23948sdkhjf

Arjos vd om kriget i Ukraina: ”Byggdes upp internt behov av att snabbt ta ställning”

Med en stor fabrik i Polen är kriget i Ukraina nära för medicinteknikbolaget Arjo. Tanken på att göra något kom tidigt. Sedan dess har 100 sjukhussängar skickats iväg till fältsjukhus och bolaget skänker nu pengar för att stödja de många kollegor i Polen som hjälper ukrainska flyktingar.

Många av Arjos medarbetare i Poznan i Polen har åkt till gränsen för att hjälpa ukrainska flyktingar, släktingar och vänner. Kriget har på så sätt blivit väldigt påtagligt för Arjo och dess ledningsgrupp.

Som MedTech Magazine tidigare berättat valde medicinteknikbolaget Arjo att stoppa exporten till Ryssland efter att landet invaderat grannlandet Ukraina. Beslutet var inte svårfattat, enligt bolagets vd Joacim Lindoff.

– För mig och ledningsgruppen var det ett väldigt enkelt beslut utifrån ett politiskt och moraliskt perspektiv. Att främmande makt genom ett aggressionskrig invaderar ett annat land i Europa – det var det väl ingen som trodde skulle ske, säger han till MedTech Magazine.

Han fortsätter:

– Vi har en stor tillverkningsenhet i Polen och där är man så klart ännu närmare kriget än vi i Skåne. Det byggdes upp ett internt behov av att snabbt ta ställning som bolag – att visa var vi står.

De kollegor som har gett ukrainare husrum kommer företaget att hjälpa med ekonomiska medel.

Vi har satt igång en insamling på bolaget, där alla de över 6500 anställda ges en möjlighet att donera pengar till något organ som har en insamling till Ukraina. Arjo kommer att dubbla den insättningen och de pengarna kommer att användas för insatser i Polen – framför allt med att understödja finansiellt de kollegor som tar hand om flyktingar och ser till att de får mat, medicin och kläder.

Att exporten till Ryssland stoppats innebär att bolaget förlorar cirka 50 miljoner kronor i omsättning.

– Det är klart, 50 miljoner är ju 50 miljoner och de måste vi hitta någon annanstans. Det är ju en moralisk diskussion vi måste föra givet att vi säljer medicinteknik som i slutändan hjälper till att rädda liv. Men vi tror i dagsläget att vår medicinteknik gör bättre nytta på andra ställen, säger han.

Arjo befinner sig i ett läge där efterfrågan på företagets produkter är stor, enligt Joacim Lindoff, och på längre sikt kommer de hitta andra kunder till den typ av produkter som de stoppat till Ryssland. Kortsiktigt i kvartal ett och två blir däremot exportstoppet en påverkan i att kunna utveckla försäljningen som bolaget vill.

De 100 sjukhussängar som bolaget donerat gick iväg förra veckan och ska komma till nytta vid ett fältsjukhus och andra sjukhus vid polsk-ukrainska gränsen.

Det är ett första led – vi tittar på att donera annan typ av utrustning som det finns stort behov av. Sedan har vi också rensat vårt lager på skyddsmasker som köptes in under pandemin. Vi har dessutom satt upp olika sätt för att fortsatt understödja situationen och titta på vilka behov som kommer in från polska myndigheter så vi kan stödja på plats. Insatserna kommer fortsätta en lång tid framöver, säger Joacim Lindoff.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079