23948sdkhjf

Medtechbolagen steppar upp för att hjälpa Ukraina

Arjo stoppar leveranser till Ryssland och skänker sjukhussängar till Ukraina. Bactiguard skänker intensivvårdsutrustning till landet och Novartis ger 3 miljoner amerikanska dollar. Det är några exempel på hur branschen sluter upp bakom den ukrainska folket.

Under en pressträff på onsdagen meddelade Lena Hallengren (S), socialminister, att Sverige skickar sjukvårdsmaterial till Ukraina, bland annat droppslangar, bandage och katetrar. Under samma pressträff berättade Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson, att myndigheten tillsammans med andra myndigheter i Sverige och med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA undersöker hur man kan hjälpa Ukraina med läkemedel.

Men det är inte bara myndigheter som vill hjälpa det av Ryssland invaderade landet. Novartis ger exempelvis tre miljoner amerikanska dollar, motsvarande drygt 29 miljoner kronor och Astra Zeneca en miljon amerikanska dollar, motsvarande drygt 9,7 miljoner svenska kronor. Bactiguard skänker intensivvårdsutrustning och Arjo, som stoppar sina leveranser till Ryssland, skänker samtidigt sjukhussängar till Ukraina.

Siemens Healthineer skänker en miljon euro, motsvarande 10,7 miljoner svenska kronor, till ukrainska familjer som söker skydd från kriget. Och Vårdförbundet går in med 50 000 kronor till Ukraina.

Tidigare har Life Science Sweden berättat om att Region Stockholm har skickat sjukvårdsutrustning till Ukraina, och att Novo Nordisk Fonden har donerat fem miljoner kronor.

Nu fortsätter regionerna i Sverige att hjälpa till. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har skickat leveranser med sjukvårdsutrustning och Region Skåne vill ge coronavaccin till ukrainska flyktingar. Där sker också en inventering av materialförsörjning, läkemedel och sjukvårdsmaterial för att kunna vara beredda att erbjuda vård om det skulle behövas.

Branschorganisationens läkemedelsindustriföreningen, Lif, sa under torsdag morgon till Sveriges Radio, att de har fått en lista på läkemedel från myndigheter i Ukraina som landet ser ett ökat behov av. Det är läkemedel som är kopplat till krigsskador och förhöjda infektionsrisker. Enligt Bengt Mattsson, sakkunnig hos Lif, finns det möjlighet att öka produktionen av läkemedel och att ta av det lager som finns.

Problematiken nu är att få in leveranser till landet och att samordna dem. Därför jobbar nu Läkemedelsverket tillsammans med andra myndigheter och Socialdepartementet för att få till en nationell samordning av läkemedelsleveranser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Capitainer och Astra Zeneca inleder forskningssamarbete
”Symaskin” för bukkirurgi utvärderas i klinisk studie
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.094