23948sdkhjf

Riksdagen vill se jämlik tillgång till hjälpmedel: ”Ditt postnummer avgör om du får en rollator”

Riksdagen vill se nationella riktlinjer för rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. En fråga som Sveriges Arbetsterapeuter länge har drivit. ”Jag hoppas att det här ska sätta press på regeringen och att man tar ansvar för frågorna”, säger Ida Kåhlin, ordförande i förbundet, till MedTech Magazine.

Regeringen bör vidta åtgärder för att nationella riktlinjer för rehabilitering, habilitering och hjälpmedel tas fram – det föreslår Socialutskottet i ett betänkande.

– Rent konkret betyder det här att det finns en bred uppslutning i riksdagen där man ser att nationella riktlinjer är något som behövs, säger Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter.

Fackförbundet har under lång tid arbetat för att just det här ska hända. Och för Ida Kåhlin är beskedet oerhört glädjande.

– Det är nog vår viktigaste politiska fråga som vi arbetar med och det här är ett viktigt politiskt ställningstagande. Att man dessutom tar in hjälpmedel i det här ställningstagande är viktigt. Oftast ser man inte hjälpmedel som en självklar del i rehabiliteringen, säger hon.

Socialutskottet skriver i sitt yttrande att tillgången till rehabilitering, habilitering och hjälpmedel ska vara god, jämlik och kunskapsbaserad. Hur de nationella riktlinjerna ska utgöras är dock inte konkretiserat i yttrandet, enligt Ida Kåhlin.

Men hon är ändå nöjd med att man i alla fall vill se insatser till en bättre tillgång till rehabilitering, habilitering och hjälpmedel som ska vara baserad på kunskap.

Utskottet poängterar också att tillgången till hjälpmedel är avgörande för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett aktivt och självständigt liv, och kunna vara delaktiga i samhället. För att det ska kunna ske behövs bättre kunskap om utvecklingen på hjälpmedelsområdet i Sverige och därmed datainsamling, där en första insamling av data från Socialstyrelsen redovisades i januari i år, något MedTech Magazine tidigare skrivit om.

Tillgången idag är långt ifrån jämlik, enligt Ida Kåhlin.

– Vi vet ju att det finns en ojämlik fördelning av hjälpmedel i landet. Idag avgör ditt postnummer om du exempelvis får en rollator utskriven. Riktlinjerna för förskrivning av hjälpmedel är väldigt olika runt om i landet.

Hon fortsätter:

– Om man jämför Norrbotten mot Östergötland finns det idag orimliga skillnader på förskrivningar som inte kan bero på demografi. De har helt enkelt olika förskrivningsriktlinjer. Det är mycket enklare att få ett hjälpmedel utskrivet i Norrbotten.

Vad innebär det här?
– Det här är ju inte ett krav att regeringen måste göra något, men det finns en majoritet och stor politiskt vilja att ta beslut i den här riktningen. Jag hoppas att det här ska sätta press på regeringen och att man tar ansvar för frågorna. Det här är också en möjlighet i anslutning till att man vill införa nära vård. Det här kan tydligt inkluderas i den omställningen som man ändå vill göra från regeringens sida och som riksdagen fattat beslut om, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079