23948sdkhjf

Rollatorer vanligaste hjälpmedlet i Sverige

Socialstyrelsen har för första gången samlat statistik över förskrivna hjälpmedel. Kartläggningen visar att det är fler kvinnor än män som får hjälpmedel förskrivna. Och vanligaste hjälpmedlet är rollatorn.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att samla in statistik om förskrivna hjälpmedel i Sverige. Det är första gången det samlas in information om hjälpmedel. Syftet med uppdraget är att kontinuerligt samla in data och publicera statisk för en långsiktig uppföljning. Data kommer från hjälpmedelscentraler, syncentraler, hörcentraler och ortopedtekniska avdelningar runt om i Sverige.

– Hjälpmedel kan förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning på många sätt. Genom den här datainsamlingen får vi en bild av volymer och köns- och åldersfördelning för ett antal vanliga hjälpmedel, säger Almir Cehajic, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Nästan 876 000 personer fick någon form av hjälpmedel inom de största områdena – rörelse, kognition och kommunikation, under februari 2021. 60 procent av dem var kvinnor.

Rollatorer var den vanligaste förskrivna hjälpmedlet under samma period. Kvinnor stod för 66 procent av de 335 000 rollatorer som skrevs ut.

Det är främst äldre personer som får hjälpmedel. Endast sex procent var under 18 år. Största gruppen – 71 procent, var 65 år och äldre.

Hjälpmedel för rörelsenedsättning, exempelvis rollatorer och rullstolar, dominerar i de äldre åldersgrupperna. I de yngre åldersgrupperna rör det sig oftare om kognitiva hjälpmedel som gör det lättare att förstå, minnas och hantera tid, allt från planeringskalendrar till programvaror och appar, säger Jeanette Adolfsson, utredare på Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Det varierar i förskrivning beroende på var i Sverige man bor, liksom det varierar om det tas ut avgifter för de förskrivna hjälpmedlen. Vanligast är att avgifter inte tas ut i kommuner och regioner.

Topp fem förskrivna hjälpmedel, februari 2021:

335 428 rollatorer

113 900 manuella tvåhjulsdrivna rullstolar

59 731 tyngdtäcken*

47 679 manuella vårdarmanövrerade rullstolar

38 315 personliga planeringshjälpmedel kalendrar och tidtabeller

* Många regioner har slutat förskriva tyngdtäcken efter rekommendationer från MTP-rådet.

Läs hela rapporten här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094