23948sdkhjf

Mensskydd ska bli säkrare med global standardisering

Sverige har tagit initiativ till att få på plats en global standardisering för mensskydd. Och nu står det klart att arbetet kommer inledas för att nå en tydlig och gemensam kvalitetsnivå på skydden.

Spiraler, kondomer och inkontinentskydd har alla en global standardisering, men för menskydd saknas en sådan. 

Därför ska nu ISO, den globala standardiseringsorganisationen, påbörja arbetet med att ta fram en standardisering för mensskydd. Sverige ser ut att få leda arbetet i den internationella kommitté som ska bildas, efter ett initiativ från just vårt land.

För att kvinnor runtom i världen ska kunna delta i skola och yrkesliv behöver de tillgång till bra och säkra mensskydd. Det är i grunden en fråga om rättvisa, säger Anna Sjögren, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS, i ett pressmeddelande.

I USA räknas mensskydd som en medicinteknisk produkt och i Europa som en konsumentprodukt. Skydden regleras olika runt om i världen och därför behövs en gemensam och tydlig kvalitetsnivå, som både konsumenter och tillverkar kan förlita sig på, enligt SIS. Begreppet mensskydd innefattar tamponger och bindor, men också mensskoppar och tvättbara bindor.

För de flesta kroppsnära produkter – som kondomer, spiraler och inkontinensskydd – har det sedan länge funnits internationella standarder för kvalitet och säkerhet. För mensskydd har det dröjt ända till nu att ens starta arbete på global nivå, säger Anna Sjögren.

SIS har tillsammans med andra svenska intressenter lyft frågan till en internationell nivå och nu har alltså ISO:s medlemsländer röstat för att skapa en ny grupp för standardisering av mensskydd. Arbetet beräknas ta några år eftersom det är många representanter från hela världen som ska vara delaktiga i arbetet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya digitaliseringsexpert: "Det behövs en starkare nationell samordning"
Robotkatter, armsupport och sittlösningar – rapport från mässgolvet på Fokus Hjälpmedel
Studie: Lägre träningsdos gav lika bra resultat för knäledsartros
Framsteg och utmaningar väntas
Fokus Hjälpmedel i Göteborg har öppnat
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.109