23948sdkhjf

Hälsoappar ska bli säkrare – ny standard har tagits fram

Idag finns det cirka 400 000 hälsoappar på marknaden, där många utlovar ett hälsosammare och friskare liv. Medicinska appar måste CE-märkas, men för hälsoappar finns inga sådana krav.

År 2018 inkom flera anmälningar om ofrivillig graviditet efter att personer använt sig av en CE-märkt preventivapp som utlovade säkra perioder utifrån ägglossning och kroppstemperatur.

Läkemedelsverket, som är kontrollmyndighet för CE-märkta medicinska appar, startade en utredning och efter att apputvecklaren tydliggjorde risken för graviditet i appen var myndigheten nöjd.

Röster har i flera år höjts för att även hälsoappar ska få någon sorts kvalitetssäkring och nu blir det verklighet.

Jenny Acaralp, projektledare vid Svenska institutet för standarder, SIS, har varit med i arbetet att ta fram en ny standard för hälsoappar – den första i sitt slag. Arbetet har pågått sedan 2019.

Varför behövs det?
– För att det idag inte ställs några krav på hälsoapparna. Det ligger helt på användarna att utvärdera utifrån sin egen förmåga. Jag tänker att det här också ger vinster för hälsovården när de använder sig av appar – att man vet att de håller hög och bra kvalitet, säger hon.

Den nya standarden är en internationell teknisk specifikation som utvecklare kan använda sig av för att kvalitetssäkra sin app.

– Standarden ska fungera som en vägledning och mall för att utvecklarna ska kunna leverera en app som håller vissa mått. Det finns tre olika kvalitetskrav: användarvänlighet, tillgänglighet och datasäkerhet. Tanken är att standarden kan användas som en checklista.

Ännu saknas certifiering och dit är det en bit kvar, enligt Jenny Acaralp.

– Även om vi inte har ett nationellt register, kan du sälja din produkt och i marknadsföringen berätta att du har använt dig av det här dokumentet och uppfyllt de kraven som finns i det. Drömscenariot är att det finns en nationell samordning där apparna kan listas, men det ligger utanför standardiseringen, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094