23948sdkhjf

Personer med funktionsnedsättning ska erbjudas stöd i kontakt med myndigheter

I ett nytt projekt ska personer med funktionsnedsättning erbjudas stöd av en utomstående person i mötet med myndigheter.

Det är inte ovanligt att människor med funktionsnedsättning upplever att de är i underläge i förhållande till handläggare på myndigheter, som exempelvis Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

För att göra något åt det har organisationerna DHR och Personskadeförbundet RTP tillsammans startat det så kallade Sekundantprojektet.

Meningen är att förbundens medlemmar ska erbjudas personlig vägledning och stöd av andra personer som själva har en funktionsnedsättning, och som därmed vet vad det kan innebära att kontakta myndigheter i samband med exempelvis ett jobb eller en ersättning.

Dessa stödpersoner ska i första hand rekryteras inom de bägge organisationerna.

- Vi kallar dem sekundanter. När de är färdigutbildade ska de erbjuda hjälp med att skapa struktur och bidra till att individen får ett bra och konstruktivt möte med handläggaren eller andra myndighetspersoner, säger Amad Lindblom, projektledare på DHR, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt kommer ett 70-tal sekundanter att utbildas under projekttiden, som löper i tre år. De kommer sedan att integreras i organisationernas ordinarie verksamhet.

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden med närmare sex miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.761