23948sdkhjf

Framtidens smarta sjukhus – från fjärrövervakning till artificiell intelligens

Genom att omfamna tekniken och använda den mer effektivt kommer sjukhusen bli allt smartare, skriver Arubas Sverige-chef Marcus Bäckrud i en debattartikel.

Ingen bransch undgår den digitala omvandlingen. Finanssektorn, regeringen, tillverkningsföretag... men ingen av dessa påverkas dock lika mycket som hälso- och sjukvården, menar jag. För ett sjukhus innebär utvecklingen en stor omvandling som till exempel gör att alla typer av utrustning har en rad sensorer och måste ansluta till nätverket. Denna digitala omvandling med "smarta" nätverk ger konkreta fördelar, men för att dra nytta av dem måste omvandlingen ske med omtanke.

En av de största fördelarna med ett modernt nätverk är att medicinsk utrustning är lättare att implementera var som helst på sjukhuset. Tidigare tog de stora aktörerna inom medicintekniska produkter, som GE Healthcare och Philips, med sig sin egen infrastruktur, men idag kan allt göras i ett enda nätverk. Vilket gynnar enheternas rörlighet och planeringen av vården.

Ökad användarupplevelse

Dessutom tror jag patientupplevelsen kan bli ett stort plus hos ett ”smart” sjukhus. En patient ska till exempel kunna boka en tid via en app - och tilldelas sedan automatiskt en parkeringsplats. Så snart patienten anländer till sjukhuset kan hen guidas till rätt väntrum via Bluetooth-sensorer utan att behöva anmäla sig i receptionen. Om läkaren är försenad av möten som dragit över tiden så kan patienten bli ombedd att vänta i caféet, eventuellt med en gratis kaffe. På så sätt och med enkla medel känner sig patienten mer omhändertagen och välkommen än idag.

Idag är ett sjukhus inte längre en plats att återhämta sig på, utan detta anses ske bättre i hemmiljön. Samtidigt behöver frågor, signaler eller alarm också kunna följas upp ordentligt och snabbt - på avstånd. Detta kan till exempel göras via ett videosamtal, men också via att all slags medicinsk utrustning och sensorer skickar data till sjukhuset. Naturligtvis via en säker anslutning.

Bättre vård

Alla dessa anslutna enheter och sensorer genererar förstås mycket data. Om all denna information kombineras (till exempel via AI) och presenteras på rätt sätt kan vårdpersonalen fatta bättre beslut eller ställa en diagnos snabbare.

En annan smart användning av tekniken är att spåra sjukhusets utrustning, så att maskiner och andra föremål går att hitta lättare – och inte försvinner. Var är säng X eller var får jag tag i rullstolen som min patient behöver? En studie visar att en sjuksköterska ibland kan behöva använda 20 minuter för att leta efter till exempel en rullstol. Kan de spara in den tiden kan de i stället använda den för vård.

Smartare säkerhet behövs

En förutsättning för att kunna driva ett smart sjukhus är också att ha en hög säkerhet, bland annat eftersom patientdata inte bör hamna i fel händer och för att medicinsk teknik som hackas kan orsaka stor skada. Eftersom all data, alla applikationer och enheter har det gemensamt att de går via nätverket är det i nätverket skadan kan ske.

Sjukhus bör därför ta fram en uppsättning krav som enheter och personer måste uppfylla om de vill komma in på nätverket. Kraven kan till exempel handla om: Tillåter vi alla digitala termometrar eller endast modellen X från tillverkare Y? Vad ser vi som kritiskt viktig datatrafik? Behandlar vi data centralt eller lokalt? Hur är det med latensen i nätverket? Och redundansen, alltså att varje enhet är ansluten när som helst via minst en åtkomstpunkt? Arbetar vi med dynamisk segmentering (beroende på var en enhet läggs till i nätverket) eller med en klassisk segmentering per kategori (alla hjärtmonitorer tillsammans, alla rullstolssensorer tillsammans)? Allt detta är delar som kan ge smartare och säkrare data och infrastruktur.

covid-19 var en accelerator

Som i alla branscher har covid-19 gjort att även vården hellre gör saker på distans. Under pandemin har jag personligen för första gången haft läkarbesök med min vårdcentral – via videosamtal. Det här hade nog skett ändå förr eller senare, men nu var det pandemin som blev den utlösande faktorn.

Samtidigt har många sjukhus mycket kvar att göra för att kunna utnyttja den fulla potentialen med tekniken. Eftersom IT-sektorn och samhället bara är i början av den digitala omvandlingen. Genom att omfamna tekniken och använda den mer effektivt kommer sjukhusen bli allt smartare.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125