23948sdkhjf

Fertilitetsappar delar olovligen känslig information

En ny studie har visat att de populäraste fertilitetsapparna kan innebära en integritetsrisk för utsatta kvinnor.

Studien från Umeå universitet och Newcastle University visar att fertilitetsappar med miljontals användare delar data till andra aktörer utan användarnas vetskap. I fertilitetsapparna finns uppgifter om privatliv och hälsa, till exempel aborter, infertilitet och graviditet.

Maryam Mehrnezhad, Newcastle University’s School of Computing, och Teresa Almeida, Institutionen för informatik, Umeå universitet, har undersökt 30 av de populäraste fertilitetsapparna. De kom fram till att många av dessa appar inte följer Dataskyddsförordningen (GDPR) och även att dessa i medeltal har 4,3 spårningsprogram. Dessa aktiverades direkt vid nedladdning fastän användarna inte hade godkänt sekretessreglerna.

– GDPR är inte riktigt tydligt på det här området och det är oklart under vilken kategori apparna ska tillhöra. Vissa av dessa appar klassas som hälsoappar istället för kategorin för medicin och kommunikation, säger Teresa Almeida till MedTech Magazine.

Genom att klassa appen som en hälsoapp är det enklare för utvecklare att sälja insamlad data till tredje part för att på ett otillåtet sätt användas för riktad marknadsföring eller apputveckling. Otillåten delning av känsliga uppgifter innebär en säkerhetsrisk för kvinnor,  till exempel om en våldsam och kontrollerande partner får tag på uppgifterna.

– En del användare vill bli gravida medan andra kanske med hjälp av appen försöker undvika att bli gravida. Vi tittade på hur känslig informationen kunde vara ur tre olika situationer: infertilitet, graviditet och abort. I en del länder kan till exempel graviditet leda till att en kvinnlig anställd får sparken. Om då till exempel chefen får reda på informationen från appen kan det alltså leda till negativa konsekvenser för kvinnan. 

Teresa Almeida menar att både lagliga och etiska aspekter behöver tas i beaktande när man hanterar känslig data. 

– Tekniken är inte utvecklad med tanke på dessa säkerhetsrisker och utvecklare och designers av teknologin borde ta i beaktande vad olika marginaliserade grupper har att säga om att känslig information samlas in. Lagen måste också vara tydligare med hur dessa fertilitetsappar ska kategoriseras för att inte hamna i en gråzon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094