23948sdkhjf

Bättre hörselproteser – med hjälp av hornugglan?

I jakten på nya, förbättrade hörselproteser har forskare i Umeå tagit inspiration från naturen – i form av hörselbenet hos hornugglan.

Bättre proteser som ersätter skadade ben inne i örat skulle kunna rädda eller förbättra en redan skadad hörsel hos många människor.

Genom att skapa en protes som har kontakt med både trumhinnan och hammaren, det vill säga skaftet på det yttersta hörselbenet, blir ljudkvaliteten bättre än om protesen till exempel bara har kontakt med trumhinnan. Men det kräver att man hittar en balans mellan stabilitet och förmåga att vidarebefordra ljud.

Anton Rönnblom, överläkare i vid öron-näsa-hals-kliniken på Sunderby sjukhus i Luleå och doktorand vid Umeå universitet, visar i en ny avhandling att man funnit just en sådan lovande balans i hornugglans hörselben.

– Detta betyder inte att lösningen är att börja transplantera hörselben från ugglor till människor, utan att hornugglans hörselben kan tjäna som förebild när man skapar konstgjorda proteser, säger han i ett pressmeddelande.

I sin avhandling beskriver han också hur en reflex hos den ena av de två musklerna i mellanörat, tensor tympani-muskeln, kan bidra till att ett friskt öra kan råka ut för en hammarskaftsfraktur om man petar sig i örat efter dusch eller bad.

Att duscha och bada så ofta som vi gör idag är ett sentida företeelse ur ett evolutionärt perspektiv. Att rensa ut vatten ur örat med fingret efter en dusch är därför något som kroppen är oförberedd på och som kan leda till hörselskador, enligt Anton Rönnblom.

Studierna i undersökningen har skett på donerade hörselsystem från avlidna. Disputationen av avhandlingen "Mellanöremekanik – Förbättring av kliniska metoder genom temporalbensexperiment" äger rum imorgon, fredag den 16 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11