23948sdkhjf

Självtester för covid-19 snart i handeln – fått dispens av Läkemedelsverket

Inom några veckor kommer självtester för covid-19 finnas i landets livsmedelsbutiker. "Vi räknar med att det kommer att bli huggsexa", säger Thomas Modin, operativ chef hos Testinstore FMCG.

Inom några veckor beräknas självtesterna vara ute i handeln. Det bekräftas av Läkemedelsverket som bland annat granskat dokumentationen gällande träffsäkerheten samt kontrollerat det underlag som tillverkarna skickat – hurvida testerna kan användas som självtester.

I dagsläget finns två företag som har fått dispens för försäljning i Sverige, där vi har gjort en risk kontra nytta-bedömning. Men det kommer också att komma produkter som inte kräver dispens inom en snar framtid och därför gäller dispensen bara till den 31 juli, säger Helena Dzojic, chef för enheten för medicinteknik hos Läkemedelsverket till Fri Köpenskap.

De två produkter som fått dispens i dagsläget är New Genes antigentest (dispens 21 april) samt Humasis hemtest (dispens 16 april). Antigentest visar om personen har aktiv coronasmitta eller ej.

Det svenska företaget Testinstore FMCG som ingått avtal med engelska läkemedelsföretaget HealthOx Biotech för försäljning av New Gene-testerna tror på ett rejält försäljningstryck när de nu fått dispens.

Vi räknar med att det kommer att bli huggsexa, vi är beredda på att försäljningen kommer att explodera. Det finns ett behov så klart, säger operativa chefen Thomas Modin till Fri Köpenskap.

De har varit i kontakt med kedjor både i servicehandeln och i dagligvaruhandeln, men vill i dagsläget inte tala om vilka.

Jag har ett uppbokat möte redan på måndag med en stor kedja i servicehandeln. De tycker att det är superintressant. Vi är så klart jättenöjda. Vi kan göra något som betyder något för samhället samtidigt som det naturligtvis är en bra affär för oss, konstaterar Thomas Modin.

Testerna sker genom saliv eller via yttre näsan, 2 centimeter in, har enligt företaget 97 procents träffsäkerhet.

Det finns ett varulager på 40 miljoner tester och det tillverkas 800 000 om dagen, vilket krävs när man jobbar i flera länder, berättar Thomas Modin.

Testinstore FMCG har ett rekommenderat utpris mot konsument på 290 kronor per test.

– Men det är i slutänden kedjorna som sätter priserna, säger Thomas Modin.

Läkemedelsverket vill däremot vara noggrann med att poängtera att oavsett vad de kommande testerna visar ska man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Testinstore FMCG har även ingått avtal för tester som testar om individen har antikroppar eller har vaccinerat sig och har immunitet mot covid-19.

–  Vi känner till att det finns korrekt CE märkta självtester för att påvisa antikroppar mot Covid-19 (genomgången infektion). Om det är sådana tester så behövs ingen dispens från Läkemedelsverket. Dessa tester känns igen genom att det finns fyra siffror till höger om CE märket, säger Helena Dzojic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079