23948sdkhjf

Läkemedelsverket varnar för falska fillersprodukter

Fillers är medicintekniska produkter som betraktas som högriskprodukter. Efter flera fall av förfalskade produkter på den svenska marknaden går nu Läkemedelsverket ut och varnar. 

En förfalskad fillersprodukt kan leda till infektioner, allergiska reaktioner, knölar och svullnad. De falska produkterna kommer ofta från nätet, men kan också finnas hos kliniker eftersom de kan vara svåra att skilja från originalprodukterna, enligt Läkemedelsverket.

– Vi vill uppmana både legitimerade behandlare och konsumenter att vara uppmärksamma på om något verkar konstigt med produkten. Det kan exempelvis vara att förpackningen har öppnats och förseglats igen, att det ligger felaktiga kanyler i förpackningen eller att batchnummer på förpackning och spruta inte överensstämmer, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Hon tillägger:

– Fråga, kontrollera och begär att få bevis på att den produkt som du vill använda är en äkta produkt och kommer från en seriös tillverkare.

För att fillers ska få säljas och marknadsföras i Sverige och i övriga EU-länder ska de vara CE-märkta och eftersom de är högriskprodukter ska de granskas av anmält organ. Att använda förfalskade produkter innebär stora risker, skriver Läkemedelsverket i pressmeddelandet. 

– Att de här produkterna finns på marknaden innebär en stor säkerhetsrisk för användarna. Läkemedelsverket tar gärna emot information om förfalskade och felaktiga produkter, säger Camilla Bysell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Hänger säkerheten med i samma takt som digitaliseringen?
Världens största civila sjukhusfartyg på plats i Senegal – en operation utförd
Hon blir ny innovationschef på Fluicell
Här är akademikeryrkena i branschen med bäst jobbchanser
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.219