23948sdkhjf

Läkemedelsverket varnar för falska fillersprodukter

Fillers är medicintekniska produkter som betraktas som högriskprodukter. Efter flera fall av förfalskade produkter på den svenska marknaden går nu Läkemedelsverket ut och varnar. 

En förfalskad fillersprodukt kan leda till infektioner, allergiska reaktioner, knölar och svullnad. De falska produkterna kommer ofta från nätet, men kan också finnas hos kliniker eftersom de kan vara svåra att skilja från originalprodukterna, enligt Läkemedelsverket.

– Vi vill uppmana både legitimerade behandlare och konsumenter att vara uppmärksamma på om något verkar konstigt med produkten. Det kan exempelvis vara att förpackningen har öppnats och förseglats igen, att det ligger felaktiga kanyler i förpackningen eller att batchnummer på förpackning och spruta inte överensstämmer, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Hon tillägger:

– Fråga, kontrollera och begär att få bevis på att den produkt som du vill använda är en äkta produkt och kommer från en seriös tillverkare.

För att fillers ska få säljas och marknadsföras i Sverige och i övriga EU-länder ska de vara CE-märkta och eftersom de är högriskprodukter ska de granskas av anmält organ. Att använda förfalskade produkter innebär stora risker, skriver Läkemedelsverket i pressmeddelandet. 

– Att de här produkterna finns på marknaden innebär en stor säkerhetsrisk för användarna. Läkemedelsverket tar gärna emot information om förfalskade och felaktiga produkter, säger Camilla Bysell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078