23948sdkhjf

Digital behandling av knäartros gav positiva resultat

Behandling av knäartros med Joint Academys app gav bättre resultat jämfört med traditionell behandling, enligt en brittisk studie.

I en randomiserad och kontrollerad studie som utförts vid University of Nottingham i England deltog 105 personer som var 45 år eller äldre och hade knäartros. Personerna delades upp i två grupper varav hälften fick traditionell behandling och den andra gruppen fick ta del av Joint Academys digitala behandlingsprogram via en app.

Den fysiska funktionen ökade med 48 procent hos gruppen som använde sig av appen jämfört med 13 procent hos dem som följde den traditionella behandlingen. Smärtan minskade med 41 procent hos gruppen som använde appen medan samma siffra blev 6 procent för gruppen som genomgick den traditionella behandlingen. 

I den traditionella behandlingen följde patienterna ett egenvårdprogram med besök hos allmänläkare vid behov. Behandlingsprogrammet via appen inkluderade en utbildning med en fysioterapeut och dagliga övningar.

Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi vid Lunds Universitet samt medicinsk chef och medgrundare av Joint Academy konstaterar att det är den första jämförande studien mellan traditionell och digital behandling av knäartros.

Båda grupperna fick behandling enligt de riktlinjer som finns lokalt, i det här fallet enligt de brittiska riktlinjerna. De nationella riktlinjerna är rätt så lika i olika delar av världen men sättet att leverera dem skiljer sig. Själva innehållet i traditionell och digital behandling är samma men själva kontexten och leveranssättet skiljer sig åt, säger Leif Dahlberg till MedTech Magazine. 

Hittills har cirka 30 000 patienter med höft- och knäartros behandlats via Joint Academy.

– Sverige är i frontlinjen när det kommer till utveckling av artrosbehandling. Här har man strukturerat upp så att alla kan ta del av samma behandling fysiskt i primärvården oberoende var i Sverige man bor. Nästa steg har varit att digitalisera den här behandlingen. Vi behandlar även äldre patienter, medelåldern är ungefär 65 år, och de kan hantera den digitala tekniken alldeles utmärkt.

I Sverige lider ungefär en miljon svenskar av artros som är en av de sjukdomar som växer snabbast världen över. Ungefär 80 procent av vårdkostnaderna belastas av kroniska sjukdomar som till exempel artros och mer än hälften av befolkningen har minst en kronisk sjukdom.

– Det som skapar den stora proppen i sjukvården är ju att vi inte har förmågan att ge tillgänglighet till personer som behöver stöttning och vägledning. Ofta handlar det om att tillämpa en bättre livsstil vilket man svårligen kan ändra på genom fysiska besök. Då fungerar det bättre med digitala hjälpmedel med korta dagliga digitala besök. Vi skickar till exempel ut dagliga övningar och lektioner som tar ungefär tio minuter att göra. Den tiden är alla beredda att lägga ned när man vill uppnå en förändring.

Joint Academy växer i Sverige och kommer att introducera ryggbehandling, som också är ett stort kliniskt problem i sjukvården. Företaget kommer även att inkludera andra leder som man vanligen har besvär med som till exempel axlar och händer.

– Vi kommer också att expandera utomlands och har pågående kontrakt och studier i USA och England.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093