23948sdkhjf

”Vi är ett bevis för att digitala verktyg inte endast är för unga”

Sedan Joint Academy grundades år 2014 har 30 000 patienter med artros fått behandling på distans. Nu satsar bolaget på vidareutveckling och expansion.

I september tog Malmöbaserade Joint Academy in 200 miljoner kronor genom en finansieringsrunda. Pengarna ska användas till expansion men även till vidareutveckling av företagets produkt.

Joint Academy är en vårdgivare som kopplar samman artrospatienter med fysioterapeuter i olika delar av Sverige, via en app. Genom appen får patienten dagliga övningar i form av specifik, neuromuskulär träning. Målet är att stärka musklerna kring de artrosdrabbade lederna och på så vis minska smärtan och öka rörligheten. Patienterna får dessutom lära sig om artros och kan i vissa fall få hjälp med att kontrollera sin vikt.

Joint Academy grundades år 2014 av Jakob Dahlberg som nu är företagets vd tillsammans med hans far Leif Dahlberg, som är medicinsk chef på bolaget. 

– Min far är professor i ortopedi och har jobbat med just artros, berättar Jakob Dahlberg för MedTech Magazine. Han genomförde studier som visade att behandlingen av artros idag baseras till för stor del på läkemedel och operationer när ett större fokus i själva verket borde läggas på träning. Tillsammans med andra fysioterapeuter och forskare lade han grunden till en klinisk intervention som hette Artrosskola, dit patienter fick komma och utföra sina övningar. Jag läste datakunskap och såg att artrosbehandlingen kunde digitaliseras. Min far var skeptiskt i början men till slut grundade vi Joint Academy tillsammans och nu har vi tolv kliniska studier som visar att vårt koncept fungerar. 

I Sverige lider ungefär en miljon svenskar av artros som är en av de sjukdomar som växer snabbast världen över. Hittills har cirka 30 000 patienter med höft- och knäartros behandlats via Joint Academy. Snittåldern på användarna är 62 år så målgruppen är till stor del äldre än den som vanligtvis gäller för digitala verktyg. 

– Vi är ett bevis för att digitala verktyg inte endast är till för unga! För att förenkla så mycket som möjligt för användarna har vi gjort plattformen väldigt enkel med skarpa kontraster, stora knappar och tydliga, pedagogiska videor och annan grafik som visar vilka övningar som ska göras och hur. Vi har jobbat med flera fokusgrupper i utformningen av mjukvaran, berättar Jakob Dahlberg.

– Vi har sett att resultaten är så bra att man inte behöver träffa en fysioterapeut i ett fysiskt möte. Vi har 220 anslutna fysioterapeuter anslutna i olika delar av landet och användarna har möjligheten att tala med dem över telefon eller chatta med dem om de vill. Nästa år kommer vi att lägga till möjligheten att videochatta.

Den pågående pandemin har ökat användarantalet ordentligt, då patienter i möjligaste mån har försökt undvika besök i den fysiska vården. 

– Under våren hade vi mer än dubbelt så många användare än tidigare. Våra patienter har en kronisk sjukdom och många har flera sjukdomstillstånd så det är bra att vi kan behandla dem hemifrån. 

Pengarna som togs in i finansieringsrundan ska dels användas till vidareutveckling av appen för att expandera till fler användningsområden. 

– Vårt fokus kommer att ligga kvar på kroniska ledbesvär, i dagsläget i höft och knä men vi kommer dessutom att undersöka om vi även kan ta oss an fler delar av rörelseapparaten.

Företaget planerar dessutom att investera mer i sin expansion. 

– Vi har smyglanserat i Storbritannien och klev in i USA för 1,5 år sedan. Den amerikanska marknaden är svår att ta sig in på, det kräver både resurser och finess. I Sverige har vi övergripande sjukvårdslagar för hela landet men i USA kan det skilja sig mycket mellan olika delstater. 

I augusti publicerades en studie som visade att digital behandling av artros kostar en fjärdedel av den traditionella vården går på. Studien leddes av Leif Dahlberg och publicerades i tidskriften Plos One.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.178