23948sdkhjf

Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning

Bioteknikbolaget Synartro bedömer att injektionsbehandlingen Syn 321 mot knäledsartros nu är redo att prövas i människa. Företagets första ansökan om klinisk prövning har lämnats in.

Synatro använder en patenterad teknologi för att länka samman redan beprövade läkemedel för att ge dem bättre egenskaper.

Läkemedelskandidaten, kallad Syn231, kombinerar ämnena diklofenak och hyaluronan, och meningen är att en bindning mellan ämnena ska möjliggöra en långsam frisättning av de bägge substanserna för att uppnå en långvarig minskning av inflammation och en förbättrad smärtlindring. Genom att behandlingen ges lokalt i knäleden väntas också de systemiska biverkningar minska.

En ansökan om klinisk prövning fas I/IIa har nu lämnats in till Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten. Syftet är att utvärdera säkerhet, tolerabilitet, systemisk exponering och preliminär effekt av behandlingen.

– Detta är en milstolpe för Synartro och för utvecklingen av Syn321 som behandling för symtomatisk knäledsartros, och resultatet av Synartro-teamets hårda arbete och engagemang. Nu väntar vi på besked från myndigheterna för att kunna inleda den kliniska prövningen, säger Håkan Wickholm, bolagets tillförordnade vd, i ett pressmeddelande.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079