23948sdkhjf

Munskydd tar plats i svensk kollektivtrafik

Munskydd rekommenderas under rusningstid i hela landet.

Från och med idag rekommenderar Folkhälsomyndigheten att resenärer födda 2004 eller tidigare bär munskydd när de befinner sig i kollektivtrafiken under rusningstid, det vill säga mellan klockan klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar. Rådet gäller i hela landet i de fall där det inte är möjligt att undvika trängsel genom att boka plats.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Rekommendationen är dock fortfarande att man ska undvika resor i kollektivtrafiken helt om de inte är helt nödvändiga.

För dem som reser kollektivt ligger ansvaret för att ta med sig CE-märkta munskydd på varje enskild resenär men Folkhälsomyndigheten rekommenderar ändå att de företag som bedriver kollektivtrafik ska kunna erbjuda munskydd till personer som inte har med sig egna. De ska dessutom informera sina resenärer om när munskydd ska användas och hur samt ta fram lösningar för hur avfallet ska hanteras.

Eftersom det är en rekommendation att bära munskydd så är det inte straffbart att inte göra det. Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik har dessutom meddelat att personer utan munskydd kommer att få resa kollektivt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Mats Danielsson får Hans Wigzells forskningsstiftelses vetenskapspris
Hon skapar läkemedel i 3D-skrivaren
Uppfinningen som tar läkemedlen till luftvägarna
Lagförslag om hjärtstartare i bostadsområden – ”Måste finnas tillgängliga”
Metod för multicancertester utvecklad i ny internationell studie
Starka data kan skynda på Ascelias fas III-studie
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.142