23948sdkhjf

Postcovidmottagning för barn kan läggas ned

En mottagning i Linköping som arbetar med rehabilitering av barn med postcovid och som är den enda i sitt slag i Sverige hotas av nedläggning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Anledningen till nedläggningshotet är ett underskott på en miljard kronor som Region Östergötland har, vilket är där mottagningen bedrivs. På grund av detta är mottagningens framtid osäker.

– Dels kommer det vara svårt att få fram resurser till det här, så krasst är det, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, till Ekot.

Vanliga symptom för barn med postcovid är huvudvärk, ljudkänslighet och en ihållande trötthet. Det flesta av de drabbade är i tonåren och vissa har svårt med skolgången, uppger Per Ertzgaard, överläkare på mottagningen till Ekot.

Om verksamheten blir kvar är tanken att öppna upp mottagningen för barn över hela landet som drabbats av postcovid. Idag tar den emot patienter från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län. Mottagningen som är belägen på universitetssjukhuset i Linköping har funnits i tre år och specialiserar sig på rehabilitering och forskning. 

Mottagningen i Linköping är en egen organisationen som arbetar med rehabilitering och forskning på barn med postcovid. Postcovidmottagningar för barn finns på andra håll i landet då integrerade i övrig sjukvårdsverksamhet.

UPPDATERAD. Artikeln har uppdaterats för att förtydliga att det finns fler mottagningar som arbetar med rehabilitering av barn med postcovid. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079