23948sdkhjf

Nio av tio betalar hörapparaten själv – på grund av vilseledande information

I Stockholm köper de flesta sina hörapparater själva, trots att de kan få dem betalda av regionen.

Den som behöver hörapparat i Stockholm kan välja mellan att antingen prova ut utrustning ur regionens sortiment eller att köpa dem privat till marknadspris och betala ur egen ficka med stöd av en hörselcheck från regionen. Det sistnämnda systemet kallas Fritt val.

Enligt statistik från Region Stockholm från år 2019 väljer hela 94 procent av de som provar ut hörapparater att betala för dem själva, trots att de kan få bra utrustning från regionen. I vissa fall rör det sig om flera tusentals kronor och i många fall har det visat sig att personerna är omedvetna om att de ens gjort ett val. 

Anledningen är enligt Hörselskadades riksförbund, HRF, vilseledande information vid utprovningarna, då man kan få höra att regionen inte tillhandahåller hörapparater som täcker det egna behovet. 

Region Stockholm har tidigare lovat att försöka motarbeta problemet genom att förbättra informationen, men i en intervju med P4 Stockholm menar Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande i HRF Stockholms län, att det inte verkar ge resultat. 

– Informationen har under de här elva år som vi har haft systemet har reviderats ett antal gånger, men vi ser ju att problemen bara ökar, sade hon till P4 Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172