Ny socialtjänstlag klubbad: ”Ett nödvändigt steg”
Det har beskrivits som den största reformen inom socialt arbete på 40 år. Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli, ställer högre krav på tidiga och förebyggande åtgärder inom äldreomsorg, familjeomsorg och för personer med funktionsnedsättning. Samtidigt stärks barns rättigheter, och det förtydligas att socialtjänsten ska främja både jämlika och jämställda levnadsvillkor.
Funktionsrätt Sverige och Synskadades Riksförbund välkomnar lagen som ett ”nödvändigt steg”, men betonar att den inte är en universallösning. Tillsammans med nio andra berörda organisationer har de i ett gemensamt uttalande lyft att socialtjänstens utmaningar inte kan lösas utan ökade resurser.
”Många av de utmaningar som socialtjänsten står inför – hög arbetsbelastning, otillräckliga resurser och svårigheter att möta människors komplexa behov – kräver fortsatt politisk vilja, tydliga prioriteringar och, framför allt, resurser. Om dessa uteblir riskerar delar av lagens goda intentioner att inte förverkligas.”
Organisationerna anser även att lagen saknar en tydlig ambitionshöjning för det ekonomiska och sociala biståndet. Trots att den statliga utredningen som föregick lagförslaget betonade behovet av förstärkning, har detta inte lett till konkreta förbättringar, menar de.
”För att socialtjänsten, och alla som arbetar i den, ska få rätt förutsättningar krävs fortsatt utvecklingsarbete. Detsamma krävs om individer i behov av stöd ska kunna få det i tid och garanteras ekonomisk och social trygghet – även när livet är som svårast. För detta krävs mer än en ny lag.”
Samtidigt väcker omställningen oro. Särskilt för små kommuner kommer det att bli särskilt påfrestande att tillsätta insatser innan problemen uppstår, menar Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Branschorganisationen får medhåll från Carin Johansson, socialchef i Pajala.
– Vi kommer att få jättesvårigheter. Att kunna erbjuda tidiga insatser, det är jag jätteorolig för att vi inte kommer att kunna leverera, säger hon till Sveriges Radio Ekot.
För att socialtjänsten ska klara sitt nya uppdrag har regeringen avsatt åtta miljarder kronor fram till 2028. Pengarna, som aviserats tidigare, ska användas till ökad kompetens och bemanning.