23948sdkhjf

De är Västra Götalands parasport-stipendiater

I 20 års tid har Västra Götalandsregionen delat ut ett årligt stipendium med fokus på idrott för personer med funktionsnedsättning.

I år delas parasportstipendiet på 150 000 kronor mellan sju olika stipendiater, varav två är på elitnivå och två på regional nivå. Dessutom finns två lag och en ledare med bland stipendiaterna.

Årets stipendiater med sin respektive motivering om varför de sökte eller blev nominerade till stipendiet.

Elitnivå

Anja Händén, bordtennisspelare från Brämhult som är uttagen till landslaget och har en 15:e plats på världsrankningen. Motivering: ”Jag söker parasportstipendiet 2020 för att försöka kvalificera mig till Paralympics i Tokyo 2021”, säger Anja Händén.

Julia Johansson, rullstolshandbollspelare från Göteborg. Hon är lagkapten och uttagen till att spela när VM i rullstolshandboll går av stapeln för första gången. Motivering: ”Jag hoppas att med hjälp av idrottsliga meriter ha en större samhällstalan och få fler med funktionsnedsättning att idrotta”, säger Julia Johansson.

Regional och nationell nivå

Isabelle Fredholm från Nossebro som tävlar i paradressyr. Motivering: ”I paradressyr har man möjlighet att tävla mot andra på lika villkor. Målet är att tävla SM och att så småningom få representera Sverige internationellt. Jag vill vara en förebild och ge budskapet att det är okej att få en klassificering och inget man ska skämmas för”, säger Isabelle Fredholm i sin motivering.

Marika Vaihinger från Trollhättan som tävlar i pararodd. Motivering: ”Mitt mål med träning och tävling är att få tävla på högsta internationella nivå/Paralympics. Drömmen på sikt är förstås också en egen båt med rätt anpassning”, säger Marika Vaihinger.

Idrottslag

Västra Frölunda IF, fotboll med inriktning rörelsenedsättning. Motivering: ”Vi vänder oss främst till barn med rörelsenedsättning som går i de flesta omgivningar men upplever svårigheter med att springa, hålla balansen, gå långa sträckor eller gå i ojämn terräng. Vi vill fortsätta locka barn med rörelsenedsättning att spela fotboll, hos oss gör det inget att man snubblar ibland, vi hjälps åt att stötta varandra”, säger Lisa Korutschka.

Göteborgs Curlingklubb, rullstolcurling. Motivering: ”Laget har som målsättning att delta på internationell nivå men framför allt att återigen kunna ta de medaljer på SM nivå som vi tidigare haft kapacitet för. Vi hoppas också på att kunna representera med minst en, gärna två spelare i landslaget”, säger Dick Stenberg.

Årets ledare

Christoffer Andersson från Mölndals CK som är ledare för paracykel. Motivering: ”Christoffer har utvecklats till en fantastisk ledare för att få igång personer med funktionsnedsättningar att cykla. Han tar hand om hela kedjan med allt från de som kommer och vill prova på, träna de som är igång och har egna cyklar till att vara tandempilot åt synskada/blinda. I det här arbetet har han även knutits upp som ledare för landslaget med paracykel”, säger Michael Lindgren.

Den 1 december delas stipendierna ut digitalt av Regionstyrelsen och beredningen för mänskliga rättigheter, i samband med regionfullmäktiges sammanträde.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141