23948sdkhjf

Papegojsjuka konstaterad i Västra Götaland – regionen varnar

Var försiktig vid hantering av fåglar det rekommenderar Smittskydd Västra Götaland. Detta efter att fall av papegojsjuka konstaterats i regionen. 

Totalt fem fall av papegojsjuka har konstaterats i Västra Götalandsregionen den senaste tiden. Det rapporterar Göteborgs-Posten. 

Papegojsjukan eller ornitos, som det också kallas, är en sjukdom som orsakas av bakterien Chlamydophilia psittaci. Sjukdomen kan överföras mellan djur och människa och kan orsaka luftvägsinfektion.

Både vilda fåglar och tamfåglar i bur kan bära på smittan och därmed smitta människor. Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland, uppger till VGR Fokus att ökningen av fallen beror på att många matar fåglar i sin trädgård under vinterhalvåret. Och vid rengöring av fågelbord finns det risk att smittas då sjukdomen kan spridas via avföring och damm.

– Vissa använder högtryckstvätt när de gör rent fågelbordet, men det bör undvikas eftersom det kan öka mängden smittämne i luften, säger hon till tidningen.

Regionen rekommenderar att rengöra sina fågelbord utomhus och att de ska blötas med såpvatten för att minska smitta.

Papegojsjuka är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297