23948sdkhjf

Lovande tecken för snabbt och känsligt malariatest

Crispr-baserade malariatestet kan även upptäcka asymptomatiska fall enligt forskarna.

Forskare från Harvard Wyss Institute har publicerat en proof of concept- studie om ett billigt och snabbt malariatest. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Enligt forskarna kan testet upptäcka även en väldigt låg koncentration av malariaparasiten plasmodium och på så vis även upptäcka asymptomatiska personer.

Oliver Billker, molekylärbiolog på Umeå universitet, tycker att testet låter lovande men betonar att det inte provats ute på fält ännu.

Det verkar som en lovande teknik med mycket potential eftersom den är billig, väldigt känslig och kan skilja mellan olika parasitarter. Nästa steg är att skala upp studien och testa om den fungerar under rådande förhållanden i resursfattiga miljöer i tropiska länder, säger Oliver Billker till MedTech Magazine.

Att man upptäcker asymptomatiska bärare av malaria är viktigt eftersom dessa personer annars inte söker vård och blir då en slags reservoar för myggor som sedan får i sig malarian och sprider det vidare. Det nya testet kan därför vara ett viktigt steg i kampen mot malaria menar Oliver Billker. 

Till skillnad från dagens malariatest kan det här testet även skilja mellan olika typer av plasmodium vilket är betydelsefullt för att kunna rikta rätt behandlingsåtgärd till patienten.

Diagnostikmetoden som kallas för Sherlock går enligt forskarna att utföra snabbt ute på fält vid svårtillgängliga områden. Att förbereda testet tar endast tio minuter och alla dess beståndsdelar som behövs inklusive reagenser för genmodifieringsmetoden Crispr-Cas9 finns färdigt frystorkade i ett provrör som sedan blandas med ett blodprov. Att upptäcka plasmodium tar ytterligare 60 minuter med hjälp av en handhållen fluorescensanalysanordning.

– Diagnostikmetoden påminner lite om ett snabbtest för graviditet. Crispr-Cas9 är en nyckelfaktor i det här malariatestet och ger en hög precision på testresultatet. Dagens diagnosmetoder med malariasnabbtest eller avläsning av blodfilm med mikroskop kräver mycket kunskap och är mer tidskrävande. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062