23948sdkhjf

Kommuner bryter mot tillgänglighetslag

Ett nittiotal kommuner avser att inte leva upp till den nya lagen om att textning och syntolkning krävs för de videor som läggs upp på offentliga hemsidor.

Anledningen är att dessa åtgärder skulle kosta för mycket. Det skriver Dagens Samhälle.

– Vi utgör en femtedel av alla väljare. Utesluter man oss för att spara pengar, då sätter man en prislapp på demokratin, säger Hanna Sejlitz, generalsekreterare på Hörselskadades riksförbund, HRF, till Dagens Samhälle. 

Syftet med den nya lagen, Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, är att leva upp till EU:s webbtillgänglighetsdirektiv. Den trädde i kraft den 23 september och innebär att alla offentliga sidor måste ha textning och syntolkning på sina videor om de är förinspelade eller ligger uppe på webben i mer än två veckor. Lagen gäller dels hemsidor men även appar och sociala medier. 

I Dagens Samhälles kartläggning framkommer det dock att endast 17 av de 108 kommuner som webbsänder sina fullmäktigesammanträden har för avsikt att följa den nya lagen. Kommunernas företrädare kommenterar att de tycker att den här typen av åtgärder är alltför resurskrävande och att pengarna istället borde användas till något annat.

HRF beklagar detta och menar att ”det här vittnar om en beklämmande människosyn och en anmärkningsvärd brist på respekt för gällande lagar.”

– De kan hitta lösningar om de vill – både skrivtolkning och varianter av textning är möjliga – men de måste först bestämma sig för att de vill följa lagen och inkludera alla medborgare, kommenterar Hanna Sejlitz.

HRF uppmanar alla som upptäcker brister på offentliga hemsidor att först kontakta den aktör som äger videon och sedan, om det inte ger resultat, att skicka in en anmälan till Myndigheten för digitalisering av offentlig sektor, Digg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157