23948sdkhjf

HRF: ”Det handlar om okunskap”

Under våren fattade vård- och omsorgsnämnden i Alingsås beslutet att lägga ned tjänsten med syn- och hörselinstruktörer i kommunen. Anledningen var att spara på resurserna men organisationerna Hörselskadades riksförbund, HRF, och Synskadades riksförbund, SRF, reagerade starkt på att de inte blivit tillfrågade i frågan. Beslutet är grundat på ett dålig underlag menar de. 

Syftet med syn- och hörselinstruktörer är att hjälpa syn- och hörselskadade att klara sig själva i hemmet och i närmiljön. HRF och SRF understryker att sådana förebyggande åtgärder flera gånger tidigare har visat sig vara lönsamma ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och organisationerna skickade in varsin skrivelse till vård- och omsorgsnämnden där de erbjöd sig att komma på ett möte med nämndens ledamöter och förklara hur de ser på värdet av att erbjuda syn- och hörselinstruktörstjänster i Alingsås kommun. 

Av någon anledning togs endast SRF:s skrivelse med på dagordningen för ett sammanträde som hölls den 10 augusti och där blev svaret att nämnden tackar för förslaget men avböjer att träffa organisationen, då beslutet redan är fattat och då det är regionen som har det yttersta ansvaret för att erbjuda stöd och hjälp inom syn- och hörselvård.

– Det handlar om okunskap helt enkelt, säger Barbro Prästbacka, ordförande Hörselskadades Riksförbund Västra Götaland, till Fokus Hjälpmedel / MedTech Magazine. Vi erbjuder oss att komma och prata så att man får en bättre förståelse för detta med syn- och hörsel men i mina kontakter med nämnden har jag fått uppfattningen att de inte vill att vi ska lägga oss i för att det här handlar om pengar. Man tänker inte förebyggande, det är felet!

Barbro Prästbacka berättar vidare att hon försökte ta reda på vad som hänt med HRF:s inlaga men att det verkade som att den missats på något sätt. Den skickades då igen till varje ledamot i nämnden, efter den 10:e augusti, samtidigt som den även lämnades in i fysisk form. 

– Jag fick till slut ett svar att den skulle tas upp i nämnden i måndags (den 31 augusti). Jag vet att de har röstat om vårt förslag men vi har inte fått protokollet än, utan det dröjer nog en vecka.

– Vi hoppas att de ska kunna ändra på beslutet om att dra in syn-och hörselinstruktörstjänsterna men som före detta politiker vet jag att det kan vara svårt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156