23948sdkhjf

E-hälsa eller B-hälsa?

Digitaliseringen av vården har fått en ordentlig kickstart av coronapandemin, på gott och ont – Låt oss hoppas att erfarenheterna från utbrottet kommer att medföra långvariga och goda konsekvenser, skriver Erika Lindbom Sierakowiak, MedTech Magazine.

Under våren fick jag för första gången prova på ett videomöte med en läkare. Min dotter fick en infektion som orsakade utslag och långvarig hög feber så vi ringde vårdcentralen, som bokade in ett videosamtal. Det var vi väldigt tacksamma för, då vi med tanke på coronapandemin inte var sugna på att besöka sjukvården fysiskt.

Mötet gick bra och läkaren genomförde undersökningen så gott det gick med en motvillig treåring som patient. Vi fick behandlingsråd och hon blev bättre.

Samtidigt fick vi också se nackdelen med videosamtal. Några dagar senare fick vi nämligen besöka barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus med lillebror, 1,5 år, som hade precis identiska symptom som storasyster men mådde ännu sämre. Han undersöktes, provtogs och fick precis den diagnos som läkaren från vårdcentralen hade sagt att det absolut inte rörde sig om. Trots att det var en infektion med synliga symptom, som man kunde tro skulle lämpa sig för videosamtal, blev alltså diagnosen helt fel.

Det var ingenting allvarligt – inte covid-19 – och alla mår nu bra. Jag tycker ändå att vår upplevelse belyser både fördelar och nackdelar med videobaserade undersökningar.

Fördelarna är många, särskilt nu i coronatider då man vill undvika kontakt med alltför många människor. Möten kan bokas in snabbt, färdvägen är minimal och man undviker smittorisk. Samtidigt finns det nackdelar och en av dem upplevde vi – att inte alla sjukdomar lämpar sig för undersökning på distans. Dessutom medför digitaliseringen en risk för bedrägerier och läckor av känsliga personuppgifter.

För att inte tala om utmaningen med att logga in till ett videosamtal när internet krånglar.

Potentialen är ändå stor och under många av de samtal som jag fört med personer från branschen under våren har man varit rörande överens om att coronapandemin på allvar har kickstartat vårdens digitalisering, ett fält som det talats mycket om i många år samtidigt som utvecklingen har gått långsamt. Låt oss hoppas att erfarenheterna från utbrottet kommer att medföra långvariga och goda konsekvenser, som en allmänt ökad kompetens inom digitalisering, en förbättrad krisberedskap samt att samhället även fortsättningsvis kommer att se betydelsen av medicinteknik.

När man rör om i grytan finns det ju goda chanser att den smakar bättre efteråt.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078