23948sdkhjf

Leksell investerar i preventiv hälsa

Investerar 1,5 miljon i Health Integrator – Planerar att lägga ut ytterligare minst 50 miljoner på olika projekt under de kommande två åren.

Stockholmsbaserade Health Integrator, som har tagit fram en digital tjänst för preventiv hälsa, har tilldelats 7,5 miljoner i en nyligen genomförd finansieringsrunda, varav 1,5 miljon från investeringsbolaget Leksell Social Ventures.

Igår tisdag lanserade Health Integrator en digital hälsoplattform tillsammans med Region Stockholm. Genom den kan användaren få tillgång till olika hälsotjänster och leverantörer inom bland annat fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Exempelvis kan man boka samtal med hälsopedagog, genomföra hälsotest och få en skräddarsydd plan för hur man kan förebygga sjukdom.

Fokus i just detta projekt är typ 2-diabetes men Health Integrators app kan också användas för att genomföra livsstilsförändringar för prevention av exempelvis hjärtkärlsjukdom. Företagets app har testats i en randomiserad klinisk studie som omfattade drygt 200 personer och som genomfördes vid Karolinska Institutet.

– Uppemot 80 procent av vårdens kostnader utgörs i dagsläget av hälsoproblem som är kopplade till levnadsvanor. Vi tycker att det här är en spännande investering, bland annat då Health Integrator arbetar preventivt för att minska problematiken med typ 2-diabetes. Om det lyckas så kommer det att leda till stora besparingar för vården, säger Hugo Mörse, vd på Leksell Social Ventures som nu tagit plats i Health Integrators styrelse, till MedTech Magazine.

– Vi hoppas att investeringen från oss ska räcka fram till år 2021, tillägger han.

Resultatbaserad finansieringsmodell

Samarbetet mellan Health Integrator och Region Stockholm finansieras med en hälsoobligation, en så kallad health impact bond, som innebär att räntan och återbetalningarna till finansiären Skandia baseras på resultaten. Visar det sig till exempel att antalet personer som utvecklar typ 2-diabetes kunde minskas med hjälp av Health Integrators lösning så reflekteras det i återbetalningen inom den obligation som Skandia är köpare av. Den finansiella modellen har utformats av SEB och är enligt Health Integrator den första i sitt slag även om man tittar internationellt.

Leksell Social Ventures startades upp år 2015 av Elektas grundare och huvudägare Laurent ”Larry” Leksell. Företaget har hittills investerat drygt 20 miljoner kronor i olika projekt och planen är nu att investera ytterligare 50 miljoner under de kommande två åren till innovationer inom hälsa, integration och utbildning – en siffra som kan bli större.

– Vi vill särskilt premiera dem som jobbar preventivt och gränsöverskridande. Det är också viktigt för oss att finansieringen bygger på en resultatbaserad modell, som den health impact bond, som avtalet mellan SKR och Health Integrator bygger på. Vi vill investera i såna här modeller och om vi hittar flera projekt som uppfyller våra krav så kan det bli så att vi investerar mer än 50 miljoner, säger Hugo Mörse.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078