23948sdkhjf

Nytt coronatest ger svar på en halvtimme

”Särskilt lämpligt för regioner som saknar avancerad analysutrustning” – Befinner sig fortfarande på utvecklingsstadiet.

Forskare vid Karolinska Institutet har tillsammans med kollegor från Shenyang University of Chemical Technology och Huazhong University of Science and Technology i Kina tagit fram ett nytt diagnostiskt test för att påvisa covid-19. Enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Chemistry kan testet ge upphov till ett resultat inom en halvtimme.

Testet befinner sig fortfarande på utvecklingsstadiet och nu pågår arbetet med att verifiera dess resultat på bekräftade covid-19-patienter vid Karolinska universitetssjukhuset.

I dagsläget används främst metoden PCR för att visa om en person har en pågående infektion med viruset Sars-Cov-2 som ligger bakom sjukdomen covid-19. Denna teknik har fördelen att den kan identifiera även mycket små mängder av viruset. Dock krävs specialutbildad personal och avancerad laboratorieutrustning. Dessutom krävs flera cykler av temperaturförändringar i PCR-syntesen, vilket innebär att det tar flera timmar innan man får se resultaten.

Det nya testet ska alltså gå betydligt snabbare och kan dessutom utföras utan avancerad labbutrustning. I det används metoden loop-mediated isothermal amplification, Lamp, som anpassats specifikt för det nya coronaviruset. Genom den kan man masskopiera virusets arvsmassa med en konstant temperatur på 65 grader och inom loppet av 20 till 40 minuter.

– En stor fördel med vårt test är att det går snabbt och man kan utföra det under enkla förhållanden. Det enda som behövs är ett provrör med reagenserna, en kokplatta, en termometer och en gryta med vatten. Detta gör det särskilt lämpligt för regioner som saknar avancerad analysutrustning, till exempel krigsdrabbade områden eller flyktingläger, säger Vicent Pelechano, forskare vid Scilifelab samt vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, MTC, på Karolinska Institutet, och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

I Lamp används primersekvenser, polymeraser och andra reagenser för att masskopiera utvalda delar av arvsmassan. I detta fall har testet anpassats för en Sars-Cov-2-specifik sekvens. Forskarna har visat att testet kan detektera virus från materiel med med så små mängder som tio RNA-molekyler. Det innebär att det kan mäta sig i känslighet med PCR. Tekniken kan kombineras med en pH-indikator, som visar om testet är positivt för Sars-Cov-2. I så fall ändrar lösningen färg från rosa, då den är basisk, till gul, då den är sur.

Större delen av studien genomfördes med syntetiskt framställda gensekvenser. Det testades dessutom på 248 prover från covid-19-patienter i Kina. Av dessa gav testet ett positivt utslag för covid-19 i 89,9 procent av proverna. Resterande tio procent förklaras med att virusnivåerna var för låga.

Nu pågår som sagt arbetet med att verifiera testets tillförlitlighet på prover från patienter från bland annat Karolinska universitetssjukhuset, där virusets arvsmassa inte har renats fram.

– Vi har visat att den här tekniken fungerar under optimala förhållanden i labbet, och vi har sett lovande resultat från de första studierna på patienter i Kina. Nu behöver vi dock säkerställa att testet fungerar även i andra förhållanden, som till exempel på covid-19-patienter i Sverige, säger Vicent Pelenchano.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14