23948sdkhjf

Coronakrisen: Så påverkas svenska life science-företag

Ökad sjukfrånvaro och leveransproblem. De är några av coronakrisens följdeffekter för life science-företagen i Sverige.

Miljontals företag över hela världen kämpar i motvind under den rådande krisen som utmanar många företag till bristningsgränsen. Inom life science-sektorn har det i Sverige märkts av framförallt när det kommer till leveranskedjorna. 

– Det som kan vara problematiskt är transporterna. Gränskontrollerna runt om i Europa stoppar upp leveranserna, så de kan bli både försenade och dyrare, säger Frida Lawenius, vice vd på SwedenBio. 

Vissa har försökt att ersätta marktransporter med flyg, men Frida Lawenius berättar att flygfrakten också är begränsad eftersom många passagerarplan står stilla.

– Leveranser uteblir också som en följd av nedstängda verksamheter i omvärlden och som en effekt av att länder infört exportbegränsningar. Många har fått byta leverantörer, men de signaler vi får är att produktionen hålls igång med en del trixande och fixande, säger hon.

Ökad sjukfrånvaro

Utöver leveransproblemen är det för många bekymmersamt att hålla personal hemma vid minsta förkylningstecken, och att många därför är borta i onödan, berättar Frida Lawenius. Istället finns det önskemål om att kunna testa sin personal för covid-19. 

– Bemanningen är ansträngd. Den stora farhågan är om barnomsorgen stänger ned. Men nu har man fått en garant på att man ska kunna upprätthålla personal, eftersom de räknas som en samhällsviktig bransch. 

Andra frågor som är högst aktuella och som många företag inom life science-sektorn ställer sig är om det är möjligt att skala upp produktionen eller att helt ställa om till produktion till andra produkter med stor och akut efterfrågan inom vården. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.281