23948sdkhjf

Studie: Så länge klarar sig corona på olika ytor

Långlivat på plast och rostfritt stål. Försvann snabbast på koppar.

Coronaviruset Sars-Cov-2 som orsakar sjukdomen Covid-19 och som ligger bakom den pågående pandemin klarar sig i flera timmar i luftburna aerosoler och i flera dagar på olika ytor. Det visar en amerikansk studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine och som utförts av forskare vid myndigheterna National Institutes of Health och Centers for Disease Control and Prevention samt universiteten UCLA och Princeton.

I studien undersöktes virusets livslängd på olika ytor samt i luften och resultaten jämfördes sedan med coronaviruset Sars-Cov-1 som låg bakom Sars-epidemin som dödade nästan 800 personer i 17 länder mellan åren 2002-2003 och som är det närmast besläktade coronaviruset.

Den vanligaste smittovägen för Sars-CoV-2 är kontakt med droppar och sekret från luftvägarna från en drabbad person, bland annat genom luftburna aerosoler. Enligt Folkhälsomyndigheten är det fortfarande oklart om droppar som landat på olika ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta, spelar någon roll i spridningen av viruset.

Resultaten från den nya studien visade att viruspartiklarna klarade sig i minst tre timmar (den tid som experimentet sträckte sig) i aerosoler. När det gällde ytor så levde viruspartiklarna längst på rostfritt stål och plast, medan de förstördes snabbast på koppar. Oavsett yta så minskade antalet livskraftiga viruspartiklar exponentiellt med tiden.

Hur länge klarar sig coronavirus på olika ytor?

Yta Så länge uppmättes livskraftiga Cov-2 Så länge uppmättes livskraftiga Cov-1 (Sars)
Aerosoler > 3 timmar > 3 timmar
Koppar  4 timmar 8 timmar
Plast > 3 dygn > 3 dygn
Rostfritt stål > 3 dygn > 3 dygn
Kartong 1 dygn 8 timmar

Medianhalveringstid för Cov-1 och Cov-2

Yta Medianhalveringstid Cov-2 Medianhalveringstid Cov-1 (Sars)
Aerosoler 1,1 timmar 1,2 timmar
Koppar < 1 timme 1,5 timmar
Plast < 7 timmar < 8 timmar
Rostfritt stål < 6 timmar 4 timmar
Kartong 3,5 timmar < 1 timme

Forskarna påpekar i studien att resultaten för kartong varierade så pass mycket mellan de olika experimenten att de bör tolkas med försiktighet.

Vi såg att Sars-Cov-2 hade liknande stabilitet som Sars-Cov-1 i de experiment som utfördes. Det tyder på att skillnader i epidemiologiska karakteristika hos dessa virus förmodligen beror på andra faktorer, såsom en större mängd virus i de övre luftvägarna och möjligheten hos personer som infekterats av Cov-2 att smitta andra innan de utvecklat symptom”, skriver forskarna i artikeln och tillägger att resultaten tyder på att det är troligt att Cov-2 kan smitta båda via aerosoler och genom kontakt med kontaminerade ytor.

Läs studien här: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078