23948sdkhjf

Testar corona i hemmet

Nu är det möjligt att få besök av personal som tar coronaprov hemma, vid misstänkt infektion.

Nu kan personer där Sahlgrenska Universitetssjukhuset misstänker infektion av det nya coronaviruset provtas i hemmet. I ett samarbete mellan sjukhusets ambulans- och infektionsverksamhet kommer specialutbildad personal att åka hem till patienter för provtagning i de fall där det bedöms lämpligt.

De patienter som är aktuella för provtagning hemma ska ha symtom och ha varit i berörda områden, eller ha varit i kontakt med en person med konstaterad coronavirusinfektion.

Om 1177 får ett samtal från någon som uppfyller kriterierna kontaktar de sjukhuset. Har personen lättare symtom och inte är i behov av sjukhusvård, eller saknar tillgång till egen bil, kan sjukhuset skicka ett team för provtagning i hemmet hos patienten.

En ambulanssjuksköterska och en infektionssjuksköterska åker hem till patienten i en av ambulansens bedömningsbilar. Infektionssjuksköterskan ansvarar för provtagningen och ambulanssjuksköterskan sköter transport och gör en bedömning av patientens allmäntillstånd.

Tidigare har patienter hämtats för provtagning med ambulans vilket tar tid för ambulansen vars resurser främst behöver riktas till akuta ärenden. På det här sättet tas proven på ett säkert sätt och det är också ett led i att isolera smittan, samtidigt som ambulansen resurser frigörs. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328