23948sdkhjf

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Den 13 februari invigdes Kickihemmet som är en utställning som visar upp de senaste och mest kvalificerade lösningarna för demenssjukas boendemiljö. Kickihemmet samlar de allra senaste uppfinningarna och möblerna tillgängliga för att underlätta livet och vården för demenssjuka. En inspirationsmiljö som visar vad som är möjligt att göra. Miljön är framtagen i samarbete med, och under vägledning av två experter inom demensvården; professor Helle Wijk och arbetsterapeut Gun Aremyr.

– En anpassad miljö är en stor del av patienternas välmående men gör inte bara livet mer värdigt och tillgängligt för de boende, den underlättar även personalens arbete, säger Lina Winkler, vd för HMC Sverige, i vars lokaler exempelboendet har byggts upp.

– Vi vill ge konkreta exempel på hur man kan skapa trivsamma miljöer som minimerar oro och stress hos de boende, så att personalen kan ägna mer tid åt umgänge och god omvårdnad.

Över 25 svenska företag har bidragit med produkter och hjälpmedel som besökare nu kan prova på plats i HMC Sveriges lokaler vid Lilla Bommen i Göteborg. Kickihemmet har särskilt fokus på att visa lösningar som enkelt kan implementeras ute i verksamheterna. Här presenteras innovationer för sinnesstimulering, individuellt eller i grupp, som skapar ro och rörelse som sociala interaktioner. Exempelvis:

  • En terapeutiskt gungstol som med rörelse och musik skapar lugn.
  • En aktivitetsväst som stimulerar till rörelse via musik.
  • Ett ljusspel som kan spelas individuellt eller i grupp.

Kickihemmet har en färgsättning och dygnsrytmbelysning som underlättar vid orientering och ljudmiljön är anpassad genom ljuddämpande ytor på möbler. Möblerna ger utrymme till socialt umgänge såväl som möjlighet till att skärma av: en soffa har utrymme så att en rullstol kan rullas in så att alla enkelt kan delta i gemenskapen medan en funktionsfåtölj ger utrymme för någon som behöver individuell avskärmning utan att behöva sitta ensam på sitt rum. Digitala lösningar för larm i form av smycken, och sensorer som analyserar sovmönster hos de boende, ger trygghet för boende såväl som personal. Genomgående är att de förflyttningshjälpmedel som används fungerar så att patienterna kan fortsätta vara rörliga så länge som möjligt. Kickihemmet är uppbyggt för att kunna ge förslag på många nya lösningar för patienternas fysiska såväl som psykologiska behov.

– Vi vill vara en brygga mellan forskning och innovation och verkligheten som den ser ut just nu, säger Lina Winkler.

– I Stockholm finns Silviahemmet med ett liknande upplägg. Nu erbjuder vi alla intresserade och berörda samma möjligheter i Västsverige. En hemmiljö där vi visar fram de senaste hjälpmedlen och anpassade möblerna som finns på marknaden. En plats att hämta idéer och lösningar.

Namnet ”Kickihemmet” är en blinkning till HMC Sveriges grundare Kicki Reifeldt. HMC Sverige är ett kunskapscenter för vård- och omsorgspersonal som arbetar för rörelse och funktion för alla – oavsett variation. HMC Sverige grundades 1995 av leg. arbetsterapeut Kicki Reifeldt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156