Samuel Lagercrantz: ”Livet är skört – därför är hjälpmedel så viktiga”
Fokus Hjälpmedelsmässorna är en energikick utöver det vanliga. Jag tror det beror på att det som mässorna är till för är så oerhört viktigt. Livet är skört och alla reflekterar vi nog då och då över hur det hade sett ut för oss eller en anhörig om olyckan varit framme.
Jag tänker till exempel på den gången för flera år sedan när jag sladdade med bilen på riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn, som på den tiden kallades för ”Dödens väg” på grund av alla trafikolyckor som slutat illa där.
Det var en snöig dag i mars och på radion hade de varnat för att ge sig ut på de hala vägarna. Men jag skulle med en färja till Gotland och ser mig som en trygg och stabil bilförare så det bekom mig inte särskilt mycket.
Jag höll låg hastighet, men ändå, när jag kört mer än halvvägs, fick bilen plötsligt vattenplaning, eller kanske var det moddplaning. Har du varit med om det någon gång? Det hade inte jag, men det som händer är i alla fall att bilen förlorar väggreppet och varken går att styra eller bromsa.
Sen gick det snabbt. Bilen halkade över i motsatt körfält. Jag såg som i slow motion en annan bil komma emot mig i full fart och hur mycket jag än vred på ratten fortsatte den lilla Renault Clio som jag körde rakt framåt i fel körriktning. Någon sekund före det att frontalkrocken var ett faktum gled min bil tillbaka i rätt körfält.
Jag berättade för mina närmast anhöriga om händelsen, men ingen var intresserad
Men jag kunde fortfarande inte styra och nu gled bilen av körbanan mot en brant backe. Jag hann tänka att nu voltar den. Jag blundade och höll hårt i ratten. När jag öppnade ögonen hade mitt fordon i stället för att volta kanat genom den djupa snön och stod stilla nedanför backen. Jag tog mig ut och gick upp till vägen. Där såg jag att spåren i snön efter bilen gick cirka en meter från en stor stolpe.
Jag berättade för mina närmast anhöriga om händelsen, men ingen var intresserad. Kanske för att det inte hänt något utan bara nästan hänt något. Det enda som egentligen skett var att jag hade kanat av vägen och fått ringa efter bärgning, även om det för mig var uppenbart att jag inom loppet av några sekunder varit nära en rejäl olycka – tre gånger. Kanske var ingen intresserad för att det har hänt oss alla vid några tillfällen att vi varit med om händelser som hade kunnat sluta i tragedier, men att det oftast på något sätt ändå gått bra. Och sen har vi hastigt gått vidare i livet och ägnat merparten av våra tankar åt annat än att det hade kunnat sluta olyckligt den där gången.
Under min tid som chefredaktör för Medtech Magazine har jag på våra Fokus Hjälpmedels-mässor, som vi arrangerar i samarbete med Swedish Medtech, regioner, kommuner och universitet, träffat många av er som arbetar med att hjälpa dem som saknat en vakande skyddsängel när det hade behövts. Det är ett viktigt jobb vare sig du som arbetsterapeut, fysioterapeut eller anställd på ett hjälpmedelsföretag eller i en region arbetar för att göra livet så bra som möjligt för den som varit med om en olycka eller drabbats av en sjukdom som lett till en funktionsnedsättning.
Jag har också haft glädjen att träffa personer som har medverkat som inspirationsföreläsare på mässorna då de av olika skäl behövt medicinska hjälpmedel. De mötena har gjort starka intryck på mig.
Snart är det dags för vår mässa i Malmö och då hoppas jag på många bra möten som bidrar till en bättre hjälpmedelsanvändning i Sverige.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.