23948sdkhjf

Samarbete ska få fart på sjukhusens AI

Ny innovationsmiljö ska sprida kunskap och erfarenheter kring användningen av AI inom sjukvården.

I ett nytt samarbete ska Innovation of Sweden och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, etablera en ny innovationsmiljö för en mer informationsdriven, individanpassad och skalbar sjukvård genom tillämpning av artificiell intelligens, AI. Samarbetet involverar även offentliga, privata och akademiska parter.

Projektet ska sträcka sig över fem år och finansieras med tio miljoner kronor per år. Hälften kommer från Vinnova och den andra hälften från projektets deltagare.

– Den här satsningen tror vi på allvar kommer kunna accelerera tillämpningen av AI i Svensk sjukvård och ge resultat på systemnivå såväl som för enskilda patienter. Några exempel är att skapa bättre förutsättningar för precisionsmedicin, förebyggande vård och uppföljning, samt avancerade analyser för att optimera vårdflöden och planering. I detta ser vi fram emot nya typer av samarbeten med både industri och akademi, säger Johanna Bergman, projektledare på AI Innovation of Sweden, i ett pressmeddelande.

Syftet med innovationsmiljön är att tillåta regioner och vårdgivare som ligger långt fram inom AI att dela med sig av erfarenheter, vidareutveckla sitt eget arbete samt skapa förutsättningar för att implementera lösningar hos andra aktörer.

Region Halland och Högskolan i Halmstad ligger långt fram inom informationsdriven vård och genom innovationsmiljön delar de nu med sig av sina erfarenheter och lösningar till Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Region Örebro Län.

– Möjligheten att bygga en sammanhållen, säker och effektiv vård ökar dramatiskt när man nyttiggör all den information som ständigt genereras. Genom att tillämpa de modernaste verktygen når vi nya insikter kring hur vi kan utveckla vården. Jag kallar det informationsdriven vård där fakta ligger till grund för våra värderingar, säger Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg Region Halland.

Medverkande i innovationsmiljön är inledningsvis AI Innovation of Sweden, SKL, Region Halland, Högskolan i Halmstad, samt Innovationsplatsen, Karolinska Universitetssjukhuset men under hela projekttiden kommer nya aktörer som identifieras att bjudas in.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125