23948sdkhjf

Ishockeyn kämpar mot huvudskadorna

| Av Pierre Eklund | Tipsa redaktionen

Debatten om hjärnskakningar inom ishockeyn fortsätter och tycks inte avstanna. Polarcool har skapat en lösning som ska minska riskerna för hjärnskador när olyckan varit framme. Deras teknik testas nu av SHL.

För varje år som går ökar debatten om hjärnskakningar inom svensk ishockey. Enligt statistik från Svenska hockeyligan, SHL, inträffade i genomsnitt 1,2 hjärnskakningar varje spelomgång under säsongen 2018/19. Det senaste året har spelare som Andreas Engqvist, Jonathan Granström och Patrick Cehlin fått sina karriärer förstörda på grund av smällar mot huvudet. SHL arbetar kontinuerligt för att hitta sätt att minska huvudtacklingar och lindra effekterna av huvudskador.

Sedan 2016 har flera klubbar använt företaget Polarcools portabla kylsystem Polarcap system för att kort efter en smäll kyla ner spelarens hjärna. Under denna och nästa säsong genomför SHL och Polarcool en studie där samtliga 14 lag använder systemet.

Läs också: Han får gå – med omedelbar verkan

– Vi arbetar aktivt med spelarnas säkerhet på en rad olika områden och där är bland annat hjärnskakningar en problematik. Genom att samverka med Polarcool ser vi möjligheter att delta i en studie som kan påverka spelarnas rehabilitering och return to play, förklarar Johan Hemlin, vice vd och sportchef i SHL.

– Några klubbar har testat Polarcap system tidigare och när upplägget godkändes av Svensk ishockeymedicinsk förening, där alla klubbar i SHL ingår, kunde vi ta det vidare.

En av de klubbar som ska testa Polarcap under säsongen 2019/20 är IK Oskarshamn som gör sin första säsong i den högsta serien. I ett behandlingsrum, bara några meter från isen i hemmaarenan Be-Ge hockey center, demonstrerar Sadegh Dolatabadi, läkare för IK Oskarshamn, hur utrustningen fungerar. Så fort som möjligt efter en misstänkt huvudskada ska spelaren ta på sig en silikonbaserad heltäckande hjälm som är ansluten till det portabla kylsystemet. Över hjälmen läggs ett isolerande neoprenhölje.

– Jag är mycket positiv till Polarcap. I sjukvården kyler vi ner patienternas kroppstemperatur vid exempelvis hjärtstopp för att minska skador i kroppen, och det ger samma effekt vid kylning av hjärnan efter en hård smäll mot huvudet. Sen är själva systemet användarvänligt och smidigt att förflytta, säger Sadegh Dolatabadi.

Samtliga klubbar i SHL har en lagläkare som är medicinskt ansvarig för spelarnas hälsa. Sadegh Dolatabadi, som till vardags är överläkare vid Oskarshamns sjukhus, är tillgänglig om det uppstår skador under träning och match och ser till att spelarna får rätt vård. Vid hemmamatcher turas Sadegh och tre läkarkollegor om att vara matchläkare, vilket innebär att de även har ansvar för bortalagets spelare.

– I många fall är jag ändå på plats i arenan och kan hjälpa matchläkaren. Att vara matchläkare är ett stort ansvar eftersom det kan uppstå situationer där det är svårt att bedöma skadans omfattning.

– En av de svåraste skadorna att bedöma är hjärnskakning. Spelaren vill kanske själv fortsätta, men det är vi läkare som snabbt måste bedöma om det är möjligt.

Under varje match i SHL står en matchläkare vid spelarnas bås redo att på domarnas tecken beträda isen och undersöka en skadad spelare. Läkaren gör en snabb bedömning av spelarens hälsa, skadans omfattning och hur den har uppstått. Kan spelaren fortsätta eller krävs det ytterligare undersökningar i behandlingsrummet? Vid allvarliga skador kallar läkaren in ambulanspersonal för direkt transport till sjukhus.

– Handlar det om en smäll mot huvudet gör vi så snabbt vi kan en neurologisk undersökning på eller utanför isen. Då tittar vi på vakenhetsgrad, huvudvärk, pupillreaktion, ögonrörelser och förmåga att koordinera balans, känsel och reflexer.

– Misstänker vi att det rör sig om en allvarlig huvudskada skickas spelaren direkt till sjukhus för skallröntgen då en kraftig smäll mot huvudet kan orsaka hjärnblödning.

Läs också: Polarcool siktar mot idrotten

Rör det sig om hjärnskakning ordineras spelaren vila och träningsprogram enligt Hjärntrappans sex steg, där första steget är att under 24 timmar avstå från all psykisk och fysisk anspänning som kan påfresta hjärnan. Flera klubbar i SHL använder sig av verktyget Scat5 och det kognitiva testet Baseline/Impact för att bedöma när en spelare är redo att återvända till träning och match.

– Baseline/Impact är ett neuropsykolgiskt test på dator där spelarna svarar på frågor och bedöms utifrån svarstid, problemlösning och minnesfunktion. Vi har gjort testet nu inför säsongen och är det någon som drabbas av hjärnskakning får han göra testet igen för att se om det har uppstått några förändringar.

Genom att använda Polarcap system inom 20 minuter efter smällen hoppas SHL kunna förkorta rehabiliteringstiden. Systemet bygger på att snabbt sänka spelarens kroppstemperatur som kan ligga mellan 39 och 40 grader under träning och match. För varje grad som hjärnan blir varmare ökar ämnesomsättningen och hjärnans behov av syre och glykos. Att i det läget få en hjärnskakning, som kan leda till minskad blodtillförsel, ger en ökad celldestruktion och är skadligt för hjärnan. Med hjälp av Polarcap kan läkarna snabbt kyla ner hjärnan och minska behovet av syre och glykos.

– Kylan påverkar de biokemiska processerna i hjärnan. Tidig kylning leder alltså till minskade skador på hjärnan. När vi ska använda Polarcap sätts arbetstemperaturen i tanken till noll grader, och efter 45 minuter ska kroppstemperaturen ha sänkts med runt tre grader.

Polarcap var ett av samtalsämnena när Svensk ishockeymedicinsk förening, där läkare och medicinsk personal från lagen i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL ingår, samlades i början av september. Under mötet fick Sadegh Dolatabadi och hans kollegor ta del av information, statistik och forskning, bland annat kring hjärnskakningar. Alla skador, oavsett om de inträffar under träning eller match, rapporteras till SHL:s skaderegistreringsprogram, vilket gör att det finns statistik på antal hjärnskakningar bland spelare i högsta serien.

– Under säsongen kommer Ida Klüft, som är administrativt ansvarig för vårt medicinska team, även rapportera till Polarcaps studie. Under hela förra säsongen hade vi bara en enda hjärnskakning i A-truppen så har vi tur blir det väldigt lite att rapportera även denna säsong, säger Sadegh Dolatabadi.

– Även om vi inte har behövt testa Polarcap i skarpt läge ännu tror jag mycket på metoden, och hoppas att den en dag blir lika självklar på idrottsanläggningar som hjärtstartare.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Regeringen hjälpte Mölnlyckes masker genom Frankrike

Fyra miljoner ansiktsmasker beslagtogs vid gränskontroll i Frankrike. I går meddelade Ann Linde på Twitter att Mölnlycke fått igenom sin transport efter hjälp av regeringen.

Uppåt för medtechbolag

Getinge skalar upp och Sedana och Addvise ökar orderingången. Inom medtechbranschen har orderingången i vissa fall ökat väsentligt som en följd av coronautbrottet – men ibland sätter personalbrist och leverantörsproblematik käppar i hjulen.

Salt och vatten kan lösa bristen på desinfektionsmedel

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Inossia förbereder marknadslansering – Skickar in CE-ansökan under året

Ser över om vi bör ha ansiktsmask

Nyhetsbrev

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Arkiv

Jobb & Karriär
Ny Norgechef på Pharmarelations

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Sahlgrenska inför digitalt krisstöd

Genom ett digitalt verktyg får anhöriga till covid-19-patienter samt andra oroliga tillgång till videosamtal med krisstödjare.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Mayo Clinic köper SyntheticMR:s mjukvaruprogram

Första affärerna för Senzime Inc i USA

Senzime har tagit hem sina första ordrar i USA och därmed har försäljningen genom det helägda dotterbolaget Senzime Inc. påbörjats.

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Nya regler för medicinteknik skjuts upp av EU

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Komikapp varslar 12 anställda om korttidspermittering

1

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

50 miljoner till utökad coronatestning

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Designpris till ergonomisk självkateterisering

Mölndalsbolag prisas för ergonomisk självkateterisering.

Jobb & Karriär
Erimed varslar

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Mässan Fokus Hjälpmedel ställs in

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Får patent i USA

Sigrid Therapeutics utnämnt till Fierce 15-företag 2019

Se alla Företagens egna nyheter

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Mirit Glas levererar synglas på mål över hela Skandinavien

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Receptionsdiskar - Gör ett bra första intryck

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

God Jul och Gott nytt år!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Sänd till en kollega

0.109