23948sdkhjf

Ishockeyn kämpar mot huvudskadorna

| Av Pierre Eklund | Tipsa redaktionen

Debatten om hjärnskakningar inom ishockeyn fortsätter och tycks inte avstanna. Polarcool har skapat en lösning som ska minska riskerna för hjärnskador när olyckan varit framme. Deras teknik testas nu av SHL.

För varje år som går ökar debatten om hjärnskakningar inom svensk ishockey. Enligt statistik från Svenska hockeyligan, SHL, inträffade i genomsnitt 1,2 hjärnskakningar varje spelomgång under säsongen 2018/19. Det senaste året har spelare som Andreas Engqvist, Jonathan Granström och Patrick Cehlin fått sina karriärer förstörda på grund av smällar mot huvudet. SHL arbetar kontinuerligt för att hitta sätt att minska huvudtacklingar och lindra effekterna av huvudskador.

Sedan 2016 har flera klubbar använt företaget Polarcools portabla kylsystem Polarcap system för att kort efter en smäll kyla ner spelarens hjärna. Under denna och nästa säsong genomför SHL och Polarcool en studie där samtliga 14 lag använder systemet.

Läs också: Han får gå – med omedelbar verkan

– Vi arbetar aktivt med spelarnas säkerhet på en rad olika områden och där är bland annat hjärnskakningar en problematik. Genom att samverka med Polarcool ser vi möjligheter att delta i en studie som kan påverka spelarnas rehabilitering och return to play, förklarar Johan Hemlin, vice vd och sportchef i SHL.

– Några klubbar har testat Polarcap system tidigare och när upplägget godkändes av Svensk ishockeymedicinsk förening, där alla klubbar i SHL ingår, kunde vi ta det vidare.

En av de klubbar som ska testa Polarcap under säsongen 2019/20 är IK Oskarshamn som gör sin första säsong i den högsta serien. I ett behandlingsrum, bara några meter från isen i hemmaarenan Be-Ge hockey center, demonstrerar Sadegh Dolatabadi, läkare för IK Oskarshamn, hur utrustningen fungerar. Så fort som möjligt efter en misstänkt huvudskada ska spelaren ta på sig en silikonbaserad heltäckande hjälm som är ansluten till det portabla kylsystemet. Över hjälmen läggs ett isolerande neoprenhölje.

– Jag är mycket positiv till Polarcap. I sjukvården kyler vi ner patienternas kroppstemperatur vid exempelvis hjärtstopp för att minska skador i kroppen, och det ger samma effekt vid kylning av hjärnan efter en hård smäll mot huvudet. Sen är själva systemet användarvänligt och smidigt att förflytta, säger Sadegh Dolatabadi.

Samtliga klubbar i SHL har en lagläkare som är medicinskt ansvarig för spelarnas hälsa. Sadegh Dolatabadi, som till vardags är överläkare vid Oskarshamns sjukhus, är tillgänglig om det uppstår skador under träning och match och ser till att spelarna får rätt vård. Vid hemmamatcher turas Sadegh och tre läkarkollegor om att vara matchläkare, vilket innebär att de även har ansvar för bortalagets spelare.

– I många fall är jag ändå på plats i arenan och kan hjälpa matchläkaren. Att vara matchläkare är ett stort ansvar eftersom det kan uppstå situationer där det är svårt att bedöma skadans omfattning.

– En av de svåraste skadorna att bedöma är hjärnskakning. Spelaren vill kanske själv fortsätta, men det är vi läkare som snabbt måste bedöma om det är möjligt.

Under varje match i SHL står en matchläkare vid spelarnas bås redo att på domarnas tecken beträda isen och undersöka en skadad spelare. Läkaren gör en snabb bedömning av spelarens hälsa, skadans omfattning och hur den har uppstått. Kan spelaren fortsätta eller krävs det ytterligare undersökningar i behandlingsrummet? Vid allvarliga skador kallar läkaren in ambulanspersonal för direkt transport till sjukhus.

– Handlar det om en smäll mot huvudet gör vi så snabbt vi kan en neurologisk undersökning på eller utanför isen. Då tittar vi på vakenhetsgrad, huvudvärk, pupillreaktion, ögonrörelser och förmåga att koordinera balans, känsel och reflexer.

– Misstänker vi att det rör sig om en allvarlig huvudskada skickas spelaren direkt till sjukhus för skallröntgen då en kraftig smäll mot huvudet kan orsaka hjärnblödning.

Läs också: Polarcool siktar mot idrotten

Rör det sig om hjärnskakning ordineras spelaren vila och träningsprogram enligt Hjärntrappans sex steg, där första steget är att under 24 timmar avstå från all psykisk och fysisk anspänning som kan påfresta hjärnan. Flera klubbar i SHL använder sig av verktyget Scat5 och det kognitiva testet Baseline/Impact för att bedöma när en spelare är redo att återvända till träning och match.

– Baseline/Impact är ett neuropsykolgiskt test på dator där spelarna svarar på frågor och bedöms utifrån svarstid, problemlösning och minnesfunktion. Vi har gjort testet nu inför säsongen och är det någon som drabbas av hjärnskakning får han göra testet igen för att se om det har uppstått några förändringar.

Genom att använda Polarcap system inom 20 minuter efter smällen hoppas SHL kunna förkorta rehabiliteringstiden. Systemet bygger på att snabbt sänka spelarens kroppstemperatur som kan ligga mellan 39 och 40 grader under träning och match. För varje grad som hjärnan blir varmare ökar ämnesomsättningen och hjärnans behov av syre och glykos. Att i det läget få en hjärnskakning, som kan leda till minskad blodtillförsel, ger en ökad celldestruktion och är skadligt för hjärnan. Med hjälp av Polarcap kan läkarna snabbt kyla ner hjärnan och minska behovet av syre och glykos.

– Kylan påverkar de biokemiska processerna i hjärnan. Tidig kylning leder alltså till minskade skador på hjärnan. När vi ska använda Polarcap sätts arbetstemperaturen i tanken till noll grader, och efter 45 minuter ska kroppstemperaturen ha sänkts med runt tre grader.

Polarcap var ett av samtalsämnena när Svensk ishockeymedicinsk förening, där läkare och medicinsk personal från lagen i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL ingår, samlades i början av september. Under mötet fick Sadegh Dolatabadi och hans kollegor ta del av information, statistik och forskning, bland annat kring hjärnskakningar. Alla skador, oavsett om de inträffar under träning eller match, rapporteras till SHL:s skaderegistreringsprogram, vilket gör att det finns statistik på antal hjärnskakningar bland spelare i högsta serien.

– Under säsongen kommer Ida Klüft, som är administrativt ansvarig för vårt medicinska team, även rapportera till Polarcaps studie. Under hela förra säsongen hade vi bara en enda hjärnskakning i A-truppen så har vi tur blir det väldigt lite att rapportera även denna säsong, säger Sadegh Dolatabadi.

– Även om vi inte har behövt testa Polarcap i skarpt läge ännu tror jag mycket på metoden, och hoppas att den en dag blir lika självklar på idrottsanläggningar som hjärtstartare.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

MedTech Magazine går på semester

Vi på redaktionen tar ett sommaruppehåll till och med den 3 augusti. Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar!

Sigrid Therapeutics beviljas patent i USA

Den medicintekniska produkten SiPore15 får amerikanskt patent.

3D-teknik ska användas för att studera covid-19

Med den nya metoden vill forskarna ta reda på var och hur coronaviruset angriper kroppens organ.

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

MDR-certifiering: Getinges recept

Jobba med ett enda anmält organ, involvera ledningen och utför en pilotcertifiering – det är några av Getinges tips för att få till en MDR-certifiering.

Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

Nyhetsbrev

Stora donationer till arbetet för ett coronavaccin

Arkiv

Röstbiometri identifierar personer över 65 år

1

Debatt
Inget ont som inte har något gott med sig

Branschen och corona
Sedana Medicals produkt hjälpte intensivvården i Europa

Den ökade användningen av ventilatorer under vårens coronakris öppnade upp för en etablering av medicinteknikbolaget Sedana Medicals produkt Anaconda.

Vitalis blir digital konferens

Debatt
Pernilla Norman: Coronakrisen – så förändras den juridiska tillämpningen

Hur kan juridiken tillämpas för att möta de behov som följer i pandemins spår?

Bättre andning och konstgjorda näsor

Karriären inleddes med ett jobb med pacemakerns uppfinnare Rune Elmqvist. Efter det har Georgios Psaros givit upphov till en lång rad uppfinningar – bland annat med inspiration från kamelnäsor.

Debatt
AI – det intelligenta sättet att snabbt effektivisera vården

Astmatuner först ut i mentorskapsprogram

Braincool får nytt godkännande i EU

Debatt
E-hälsa eller B-hälsa?

Leksell investerar i preventiv hälsa

Investerar 1,5 miljon i Health Integrator – Planerar att lägga ut ytterligare minst 50 miljoner på olika projekt under de kommande två åren.

Debatt
Kenni Ramsell: Både moln och edge ger bättre sjukvård

Branschen och corona
Tataa Biocenter: "Vi når inte fram i Sverige"

Tataa Biocenter var bland de första att lansera covid-19-diagnostik, men det har varit svårt att få fart på testerna här i hemlandet – ”Om inte verksamheten hade fungerat utomlands så hade detta varit en ekonomisk katastrof för oss”

Produktionslättnader för desinfektionsmedel förlängs

Föräldravikariat med tonvikt på digital publicering

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Cellink kammar hem patent i USA

Företaget tar nya steg när det gäller bioprinting på den amerikanska marknaden.

FDA godkänner ny typ av coronadiagnostik

Illuminas sekvenseringsbaserade test får snabbgodkännande.

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Medicpen tecknar avsiktsförklaring i Norge

Jobb & Karriär
Abigo nyanställer

Jobb & Karriär
Cellavision tappar vd

Jobb & Karriär
Sara Gunnerås till KI Science Park

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Elekta har bästa vd:n

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Se alla Företagens egna nyheter

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Tekniskt glas tillgänglig från Mirit Glas

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Hur fungerar en syrgaskoncentrator?

Swemed tar in syrgaskoncentratorer från Yuwell

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Synglas i hög kvalitet från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Mirit Glas - Välsorterat råvarulager

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.126