23948sdkhjf

Intervju: "Jag vill hjälpa andra idrottare som drabbats av hjärnskakning"

Polarcools nya vd Erik Andersson vill att företagets produkt blir till en standardbehandling för hjärnskakningar inom idrotten.

Erik Andersson tillträdde som vd för Polarcool i september. Innan dess jobbade han som affärsutvecklare i samma bolag. Han har tidigare spelat ishockey på elitnivå i bland annat Skellefteå AIK och Malmö Redhawks och under hans karriär drabbades han själv av flera hjärnskakningar.

– När möjligheten kom att bli vd för Polarcool kändes det som ett naturligt steg. Dels hade jag varit aktiv i bolaget under nästan två år, men också tack vare den positiva utveckling som min egen rehabilitering haft. Dessutom gillar jag utmaningar och att lära mig nya saker. Att arbetet sedan inneburit en raketstart för mig med vår pågående emission har bara varit kul. Det är intensivt men spännande och roligt, säger Erik Andersson till MedTech Magazine. 

Polarcool har utvecklat Polarcap System som är en hjälm vars syfte är att genom kontrollerad kylning reducera skador som idrottare får när de drabbas av hjärnskakningar. Produkten har inom ramen för en klinisk pilotstudie utförd av Lunds universitet använts av lag i Svenska Hockeyligan, SHL, och Hockeyallsvenskan.

Resultaten har visat att spelare som behandlats med Polarcap System direkt efter att de drabbats av en hjärnskakning blivit symtomfria tidigare. Dessutom har risken för lång frånvaro minskats.

– Målet för företaget är att fortsätta vår resa där vi är en bra bit på väg med en bra kvalitetssäkrad produkt och en avslutad evidensbaserad studie med SHL och Hockeyallsvenskan. Målet är också att Polarcap skall bli en standardbehandling för hjärnskakningar inom alla idrotter, säger Erik Andersson.

Genom Erik Anderssons bakgrund från ishockey har det varit naturligt att Polarcool riktat sig mot hockeyn i Sverige, men de är givetvis även intresserade av andra idrotter där utövare drabbas av hjärnskakning, enligt Erik Andersson. 

– Som ett konkret exempel så har fotbollens problem blivit allt tydligare, inte minst inom damfotbollen. UEFA har tagit hjärnskakningar på största allvar och haft kampanjer för att uppmärksamma problemet. En geografisk del som vi naturligtvis är intresserade av är den nordamerikanska marknaden och där utgör den amerikanska fotbollen en stor målgrupp.

Coronapandemin

har påverkat Polarcool men inte i lika stor omfattning som många större bolag.

– Vi har inte påverkats så hårt då vi som företag har en ganska liten kostym. Vi har kunnat fortsätta jobba med våra kliniska studier och träffat olika medicinska företrädare för att presentera vår produkt. Trots coronapandemin har vi haft möjlighet att genomföra dessa möten och anpassa oss till spelreglerna. Men det är klart att om pandemin blir utdragen och fortsätter att påverka sporter och klubbar som idag så kommer även vi som företag att drabbas. Vi tror dock att produkter som vår, som erbjuder en behandling som reducerar skador, har ett gynnsamt läge.

Efter att Erik Andersson själv drabbades av hjärnskakningar blev han till slut tvungen att avsluta hockeykarriären i förtid. De egna hjärnskakningarna var en bidragande orsak till att han kom i kontakt med Polarcool och började jobba där. 

– Min sista hjärnskakning fick jag för tre år sedan och det är först nu under det senaste halvåret som jag känt att jag tagit positiva steg framåt och mått bättre. Att gå igenom det här är inget som jag önskar någon annan. Jag brinner verkligen för att hjälpa andra idrottare som drabbats av hjärnskakning och vill hjälpa idrotten att minska de allvarliga följderna från det. Hockeyn har fått en del negativ publicitet på grund av hjärnskakningarna och jag hoppas att vi kan bidra till att förbättra den bilden.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095