23948sdkhjf

Polarcool siktar mot idrotten

Företaget Polarcool har utvecklat en medicinsk kylning för behandling av hjärnskakning och upprepade huvudkollisioner, och genomför nu en studie med klubbarna i SHL.

I snart sex år har det svenska medicinteknikföretaget Braincool utvecklat och sålt medicinska kylningssystem med kylplattor som appliceras på delar av en patients kropp. Syftet med produkterna är att kontrollera kroppstemperaturen inom ett spektrum av indikationer som stroke, plötslig hjärtstopp, migrän och traumatisk hjärnskada.

– För några år sedan föreslog två ledamöter i styrelsen att företaget skulle utveckla ett portabelt kylsystem anpassat till idrottsrörelsen där det finns en problematik med hjärnskakningar. För att ta vara på den tillväxtpotential som finns inom idrottsmedicin bildades 2017 dotterbolaget Polarcool, berättar Iman Ziai, som är CFO och IR-ansvarig på Polarcool.

Det unga företaget förvärvade Braincools utvecklingsprojekt för idrottsmedicin, Polarcap system, som sedan 2016 har testats av flera klubbar i Sveriges två högsta ishockeyserier SHL och Hockeyallsvenskan.

– Forskning visar att det vid huvudskada är viktigt med tidig kylning för att minska hjärnans behov av syre och glykos, och därmed påverka de biokemiska processerna i hjärnan. Vid kylning stärker du även endotelcellerna i blod-hjärnbarriären som skyddar hjärnan mot farliga ämnen i blodet.

Hösten 2018 rekryterade Polarcool Erik Andersson som precis hade tvingats avsluta sin ishockeykarriär på grund av följderna av de sex hjärnskakningar som han fick under spelarkarriären. Som business area manager har han regelbunden kontakt med SHL, Hockeyallsvenskan och spelarfacket Sico, och ansvarar för att utbilda klubbar och spelare i Polarcap system.

– Jag önskar att jag hade fått denna möjlighet under min karriär, och med min bakgrund inom sporten tror jag att spelarna lyssnar lite extra. En av de saker jag trycker på är vikten av att använda Polarcap system i minst 45 minuter. Vi har genomfört studier med försökspersoner som visar att det tar ungefär 40 minuter att sänka kroppstemperaturen till 36 grader.

I början av september offentliggjordes hela resultatet av den treåriga pilotstudie som företaget har genomfört med klubbarna. Enligt Erik Andersson bekräftar resultatet de studier och analyser som Polarcool gjorde när kylsystemet utvecklades.

– Totalt har 80 fall rapporterats i studien. Mediantiden vid återgång till spel för spelare som har använt Polarcap var sju dagar och för de som inte hade använt kylsystemet var det tolv dagar. Resultaten är statistiskt säkerställda.

– Denna och nästa säsong genomför vi en ny studie med samtliga 14 SHL-lag där vi vill samla in mer data för att bekräfta de positiva effekterna av systemet, förklarar Erik Andersson.

Med studier och tydliga resultat kan Polarcool sedan bearbeta internationella ishockeyligor som KHL och NHL. Företagets långsiktiga vision är att det portabla kylsystemet ska finns på de flesta platser där idrott och fritidsaktiviteter utövas.

– Visionen är att förändra standarden för hur man behandlar hjärnskakningar och att vårt system ska vara självklart för utövare inom ishockey, fotboll, rugby, motorsport, ridsport och kampsport. Via en samarbetspartner bearbetar vi just nu rugbyligorna i Storbritannien och Irland, säger Iman Ziai.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079