23948sdkhjf

App upptäcker alzheimerrisk

Rise och KI har utvecklat appen Dementia risk tool.

Att upptäcka Alzheimers sjukdom tidigt är avgörande för att hålla sig frisk längre, genom att skjuta upp symptomen. Nu har forskare på Rise, i samarbete med Karolinska institutet och EIT utvecklat en app för ändamålet. 

– Med appen Dementia Risk Tool kan vem som helst testa om de befinner sig i riskzonen, säger Mattias Jacobsson, forskare på Rise, i ett pressmeddelande. 

Användaren får besvara frågor om ålder, kön, utbildningsnivå, längd, vikt, motionsvanor, blodtryck och kolesterolhalt. Därefter kan appen presentera hur stor de har att utveckla en demenssjukdom inom 20 år. 

– Bedömningen bygger på data från kliniska studier där man följt medelålders personer i 20 år och tittat på demens, levnadsvanor med mera. Därför kan man vara säker på att riskerna som bedöms är verkliga, säger Mattias Jacobsson. 

Utöver de faktorer man matar in i appen tillkommer den genetiska bakgrunden som varje person har. Det betyder att appen kommer att överskatta risken i vissa fall, men den som får en låg riskfaktor kan känna sig lugn. 

Forskarna hoppas att kunna förkorta tiden som går från att person börjar misstänka att de fått en kognitiv nedsättning, tills de kontaktar vården. I dag tar det i genomsnitt två år. 

– Då befinner sig en tredjedel i en tidig fas och skulle ha möjlighet att påverka sjukdomsförloppet, en tredjedel är på gränsen till att få tydliga symtom. Medan den sista tredjedelen redan har en långt utvecklad sjukdom. Deras hopp är att det snart ska finnas mediciner, säger Mattias Jacobsson. 

Appen Dementia risk tool finns redan tillgänglig som prototyp för Android och IOS, att ladda ner från deras respektive apptjänster. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125