23948sdkhjf

Krönika: Allt vi tar för givet

I år fyller Swedish Medtech, branschorganisationen för de medicintekniska företagen i Sverige, 50 år. Men det är inte det jag vill skriva om i den här krönikan – även om det alltid är roligt med jubileum. Jag vill istället uppmärksamma en del av allt det vi idag tar för givet i sjukvården tack vare utvecklingen av medicinteknik världen över – och inte minst i Sverige.

Det är ju inte bara att man kan bli omhändertagen och botad vi kan tacka den medicintekniska utvecklingen för, utan kanske främst HUR det kan göras som är så fantastiskt. Ta exemplet gallblåseoperation som för 30 år sedan innebar en sjukhusvistelse på upp till en vecka och sedan en sjukskrivningsperiod på fyra till sex veckor. Idag – efter introduktionen av titthålskirurgin går de allra flesta patienter hem samma dag som man opererat bort sin gallblåsa och väldigt få behöver vara sjukskrivna mer än en vecka. Samma dramatiska förbättring har titthålskirurgin åstadkommit på många andra områden. Ofta tar vi dessa för givna men tänk vilken förbättring för både patienten, sjukvården och samhället!

Andra områden där vi numera tar medicintekniken för given är den svenska uppfinningen pacemakern när man har rubbningar i hjärtrytmen, att man kan röntgas med flera olika metoder när man behöver ta reda på om man brutit ett ben, har någon form av cancer eller om hjärtat inte får tillräckligt med blod. Om man får njursvikt och av någon anledning inte kan få en ny njure är det ändå möjligt att leva vidare med hjälp av dialys där Sverige har varit ledande i utvecklingen av dialysapparater. När man av till exempel åldersskäl får en grumlad lins i ögat kan man sedan flera år få en ny intraokulär lins inopererad. Detta är den vanligaste operationen som görs i Sverige. Över 100.000 svenskar får varje år ”se” sin syn räddad tack vare dessa ingrepp som, genom teknisk utveckling, endast tar 10-15 minuter och oftast inte kräver någon återhämtning alls!

Andra medicintekniska innovationer kanske är mer kända men hjälper ändå hundratusentals personer varje dag: Elrullstolar, rollatorer (båda dessa är för övrigt svenska uppfinningar) ger t. ex människor självständighet och trygghet i sin vardag. Glukosmätare och insulinpumpar hjälper diabetiker att leva ett normalt liv. Höft- och knäproteser ger artrospatienter möjlighet till ett smärtfritt liv och ökad rörlighet. Med hjälp av den likaledes svenska uppfinningen stent; kan ett förkalkat blodkärl hållas öppet utan att en större by-passoperation krävs.

Så varför räknar jag upp alla dessa exempel på medicintekniska produkter och vad har de möjligen gemensamt? Jo, jag vill bara rikta allas (så mångas som möjligt i alla fall) uppmärksamhet på vad medicinteknik är och framför allt vad medicinteknik kan göra. Utan medicinteknik stannar sjukvården. Ingen diagnostik kan genomföras och väldigt få patienter kan behandlas, botas eller omhändertas. Medicinteknik är ofta räddningen för de med funktionsnedsättning (och deras anhöriga). Utan medicinteknik skulle också personal i vård och omsorg utsättas för oacceptabla risker och belastningar.

Under de 50 år som Swedish Medtech arbetat med att förbättra samarbetet mellan industri och vård/omsorg samt förmedla värdet av det medicintekniken kan åstadkomma, har en fantastisk utveckling skett. Utvecklingen av medicinteknik kommer att fortsätta ge livskvalitet, patientsäkerhet och förbättrad samhällsekonomi. Med hjälp av digitalisering, AI, hälsodata, nanoteknologi, och mycket, mycket mer ser i alla fall jag fram emot vårt 100-årsjubileum. Då fyller jag – med hjälp av medicinteknik – 105 år.

Petrus Laestadius, vice vd Swedish Medtech

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109