23948sdkhjf

Ecmo centrum fick prestigepris

De jobbar med liv och död på resande fot. Nu har Ecmo centrum vid Karolinska universitetssjukhuset prisats för sin logistik.

Varje år delar Postnord ut logistikbranschens mest prestigefyllda pris, Postnord logistics award. Nu har Ecmo centrum vid Karolinska universitetssjukhuset förärats med utmärkelsens specialpris med motiveringen: ”Ecmo centrum på Karolinska universitetssjukhuset är en mobil intensivvårdsavdelning med uppgiften att rädda liv. Med hängivenhet och ett totalt fokus på patienten har man utvecklat en logistik som utmärks av snabbhet, kreativ problemlösning och en ambition att i varje enskilt fall lösa sin uppgift på mest effektiva sätt.”

– Att hjälpa våra patienter i utsatta situationer där tiden är en avgörande överlevnadsfaktor är alltid en utmaning. Ibland krävs extraordinära, kreativa och snabba lösningar. Att Ecmo centrum därför får årets specialpris i Postnords Logistics award stärker oss i vårt dagliga arbete, säger Svante Norgren, temachef Barn och kvinnosjukvård vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande. 

Och logistiken ställs på sin spets för teamet bakom Ecmo. Det handlar om att rädda människor som har tillfällig svikt i lungor eller hjärta genom att snabbt koppla upp dem till en ecmo-maskin, där ecmo står för extracorporeal membran oxygenering, alltså syresättning utanför kroppen genom ett membran. Teamet har med sig en mobil intensivvårdsavdelning med läkare, sköterska och kirurg.  

– Ecmo centrum är världsunikt genom att vi vårdar alla patientgrupper från nyfödda till äldre. För att nå så många patienter som möjligt och erbjuda alla i Sverige samma vård är det viktigt med en välfungerande transportkedja. På Karolinska står därför ett transportteam alltid redo att rycka ut med 40 minuters varsel, säger Jonas Berner, patientområdeschef Barn och kvinnosjukvård vid Karolinska. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094